citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

streda 4. decembra 2013

Deník jogína II.

Deník jogína II.

Nemůžeme zastavit svět, můžeme však zastavit sebe.

Cílem praxe ásan je pochopit vlastní skutečné možnosti a to nejen ty tělesné. Jejich postupná podpora a rozšiřování. Což může v konečném výsledku znamenat, že nakonec dojdete k závěru, kdy si řeknete „v mém případě ta noha za krk skutečně nepatří“.

Znalost těla učí znalosti psycho-mentálního prožívání. Mít široké znalosti o funkcích těla, či cvičení ásan není ekvivalentem tělesné zkušenosti (to se týká žel nejen jógových studentů, ale i učitelů). Nemluvě o přesazích těchto technik. Cvičení ásan může být dezorientující, protože byť pracujeme na úrovni těla, ovlivňujeme i další části tělesno-psycho-mentálního systému a tak i zabarvení vlastního požívání.

Dosahování nadlidských výkonů spojených s používáním těla neurčuje kvalitu ve zbylých částech naší osobnosti. Je to jako s přemírou rozumu a nedostatkem citu, či přemírou citu a při nedostatku rozumu. Vnitřní nerovnováha v životě je vždy náročná a neefektivní. Nezapomínejte, že síla řetězu se určuje podle jeho nejslabšího článku a rychlost karavany určuje ten nejpomalejší velbloud.

Život je Hra. Naší úlohou je být, kým jsme a ne tím, čím bychom chtěli být. Takovéto představy jsou jen projevem bytostné neintegrity a zdrojem utrpení.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára