citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 17. septembra 2012

Neusilování


Neusilování

Nejde o to kopírovat techniky užívané během cvičení. U cvičení jógy platí pravidlo NEUSILOVÁNÍ. Vítejte na teoretické hodině jógy pro mírně pokročilé. Právě se nacházíte na pomezí cvičení praxe hatha jógy (jógy tělesné) a karma jógy (jóga činů).

Přílišná snaha má stejný efekt jako nedělat nic. Tato slova mohou být těžko srozumitelná a dalo by se z nich odvozovat, že nemáme dělat nic. Nikoli! Avšak ze cvičení vytěžíte maximum, když od něj nebudete nic očekávat. Teprve poté přichází Joisovo „Praktikujte, vše příjde.“ Ale pozor na pastičku. Mysl je rafinovaná a tak si může říct „Chci ze cvičení vytřískat co nejvíce!“ A výsledek nepřijde… Proč? Usilovat o neusilování je stále přílišným tlakem – usilováním :-).

Usilování je vůlí vyvíjené napětí a pracovat s jeho mírou nás může učit právě jóga.
Jestliže usilujete málo, jste jakoby mrtví, jestliže usilujete moc, budete brzy mrtví…

Pamatujte, že neexistují lepší a horší důvody pro praxi samotnou, ale také pamatujte, že když se budete poutat k budoucnosti a představě čeho chcete dosáhnout, jistě toho dosáhnete. Avšak okolnosti nemusí být takové, jaké jste si představovali. Ani cena za tento zisk nemusí odpovídat Vaší představě.

Budete-li se poutat k představě, dosáhnete ji, takovou má sílu myšlenka, leč nebudete žít přítomným okamžikem… Nebudete tady a teď, budete spoutáni svým přáním, představou, budoucností…

Sami si volíte důvod pro svoji praxi jógy a je-li váš vlastní je opravdovým a tím nejdůležitějším na světě. Jen nezapomínejte, že z každého semene vyroste rostlina. Pak je jen na Vás co na svém záhonu pěstujete :-)

Z tohoto pohledu je i ta nejušlechtilejší myšlenka pouhým plevelem. Ale to je jen polovina pravdy. A proto Vás vyzívám k nalezení té druhé poloviny!


Přijďte si vyzkoušet novou kvalitu přístupu na připravovaný workshop jemných technik:


Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára