citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

sobota 22. septembra 2012

Flexe a extenze


Flexe a extenze 

Flexory a extenzory jsou svalové skupiny překládané jako přitahovače a natahovače. Obecně se užívají ve vztahu ke vzpřímené poloze těla a proto jsou některé svalové skupiny nazývány přitahovače a jiné natahovače. Ale vůči pohybu má každý sval kvalitu natahování a smršťování. Pak mluvíme o flexi a extenzi svalu. Záleží jen na pohledu mezi vztahem k jednotlivým svalovým skupinám a pohybem těla. Jinými slovy při pohybu potřebuje každý sval svého rovnocenného antagonistu, na kterého bychom neměli zapomínat, protože oba by měli být aktivní. Když se jeden sval smršťuje, druhý se musí natahovat a opačně. Jakýkoliv asymetrie mezi smršťováním a natahováním, mezi silou a flexibilitou pak vede k neefektivnímu využívání našeho těla. To je důvod proč je důležité věnovat se tělu jako celku a stimulovat jej různorodě. Naše tělesnost je totiž úzce spjata s naší psýché skrze dech. A je to právě dech, který je propojen s držením našeho těla. Dech je jako most a nezáleží na tom, z kterého konce na něj vstupujeme. 
Můžete zkusit následný experiment:

  1. Uvědomte si svoji paži a všechny vjemy s ní spojené.
  2. Po tomto uvolnění a procítění pomalu začněte ohýbat nataženou ruku a pak ji pomalu znovu vrátit do původní polohy. S největší pravděpodobností při ohnutí loktu ucítíte i uvidíte smrštění dvojhlavého svalu pažního (biceps) a při opačném pohybu budete vnímat trojhlavý sval pažní (triceps).
  3. Zkuste cvičení zopakovat a zpomalte tak, by se jeden pohyb rovnal nádechu a druhý výdechu. Dále postupně experimentujte s možnostmi Vaší paže. Nejprve vnímejte při ohybu a natažení paže stažení svalu. Po několika pokusech ruku uvolněte, znovu prociťte vzniklé změny.
  4.  Pohyb opět několikrát opakujte, nyní se však zaměřte na pocity napínajících se svalů. Po tomto kole opět uvolněte a pozorujte. Následně budeme experimentovat jenom s jedním svalem (vyberte si biceps, nebo triceps, je to jedno v dalším kole je vystřídáme). Možná začnete vnímat vliv pohybu na konkrétní sval (tento vliv je obousměrný) a jeho smrštění a následné natažení. Po několika pokusech opět paži uvolněte a prociťte.
  5. V posledním kole zkuste zaintegrovat nově procítěnou paži jako jeden celek. Tzn. Najednou vnímat všechny vjemy paže počínaje od natahování a smršťování každého jednoho vlákna každého svalu. Jestliže si dovolíte dostatek času, prostoru a prohloubení se, neměl by to být zase takový problém. A možná že se seznámíte s více, než jen s možnostmi Vaší paže J

Přijďte si vyzkoušet hlubší roviny cvičení s tělem pro rozšíření vaší vlastní jógové praxe na workshop připravovaný ve spolupráci s Darshana Yoga Studio:


Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára