citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 2. júla 2012

Změna přístupu


Změna přístupu


Zdálo by se, že jógová cvičení jsou cestou konkrétních technik. Na začátku to může být pravda. Ale s hlubším pochopením tomu tak není. Jóga je cestou přístupu. Změňte přístup, změníte sebe. Změníte sebe, změníte svůj pohled na svět a Váš vztah k němu. Stejně tak se změní i jeho vztah a pohled k Vám a na Vás. Když změníme sebe, změní se naše okolí. A je jedno, jestli k sobě přilákáme pouze podobně naladěné bytosti, anebo se pod naším vlivem začnou měnit. Změníme-li svůj přístup, změníme sebe. Změníme-li sebe, změníme Svět… Každé jedno já je Svět a Svět je jedno veliké Já.

Tou změnou o které mluvím, je změna v úsilí. Někdo se snaží málo, někdo moc a obojí je překážkou na cestě k vytýčenému cíli. Změna je být u toho, co se právě děje. Pasivní aktivita. Vědomí procesu a nezasahování do něj. To neznamená nic nedělat, ale nezasahovat, když to není nezbytné. Stejně jako je tomu u fyzického cvičení, kdy se jógová ásana stává dokonalou, jakmile přestaneme vyvíjet úsilí.
A jak na to? Kdykoli se cokoli děje, si můžete položit otázku typu:

Je možné s tím být? A jaké to je s tím být?

To je cesta jógové sádhany. Cesta, jak integrovat jógická cvičení do běžného života. Protože je nesmyslné, neúčelné a neúsporné zvlášť cvičit jógu a zvlášť žít. Ale ono to ve skutečnosti ani nejde, protože jógové praxe ovlivňují kvalitu našeho života, ať už si to uvědomujeme, či neuvědomujeme, stejně tak ať chceme, či nechceme.

Myslet si, že nám, či ještě lépe za nás jógová cvičení vyřeší naše problémy běžného života je nesmyslné. Na druhou stranu nám mohou pomoci konfrontovat nás se sebou samými, takže v konečném důsledku zjistíme, že samotné cvičení nic neřeší a že nám nezbyde než změnit vlastní přístup k sobě, světu i ke cvičení. A můžeme si to vyzkoušet právě na cvičení samotném. Jak moc se cpeme, či necpeme do pozic. Jak usilovně dýcháme (právě dech je velmi jasnou kontrolkou úsilí) atd. Pak zjistíme, jak na nás působí a jak na něj reagujeme. I to je forma pomoci. Že mluvím jako princezna Koloběžka? „Oblečený, neoblečený… Pomůže, nepomůže…“ Ano, život je jednoduše paradox. Vše praktické si navzájem odporuje. Samotná slova a výroky se pak stávají neúplnými, anebo protichůdnými (paradoxními).
Nezapomínejte, že čím jemnější techniky, tím drtivější dopady na celou naši bytost. A změna přístupu je jednou z nich.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára