citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

sobota 6. októbra 2012

Břišní stěna I.


Břišní stěna I.


Nedávno jsem byl velmi ohromen povědomím lidí o funkci břišní stěny. Asi bych měl ale spíše říci neznalostí její funkce.

Právě pro lepší pochopení funkce a návodu jak je efektivně používat jsou věnovány tyto řádky. Ale nezapomínejte, že bez vlastní praxe a zkušenosti jsou veškeré teoretické znalosti k ničemu. Abychom si byli vědomi této oblasti, je třeba do ní neustále směřovat pozornost, aktivně ji inervovat – zásobit nervovými vlákny. Byť bychom začali představou.

Svaly břišní stěny nejsou jen ony pověstné radiátory a pekáče buchet, po jejichž vlastnictví většina lidí touží. A co víc, nejde jen o módní doplněk značky Gucci.
S oblibou na hodinách nabádám cvičence, aby bříška vtahovali z prostého důvodu. Kdo by uklízel a sbíral všechna ta střeva, co by se z břicha vyvalila, kdybychom je nedrželi břišní stěnou. A tady se zastavím. Je dobré si uvědomit rozdílné kvality práce s břišní stěnou. Většina lidí se omezuje na dva vědomé pohyby břicha, ale nedokáží je správně použít a velmi často ani zaregistrovat rozdíl mezi nimi. Anebo je jednoduše spojí do jednoho celku a tím je vnímání rozdílu vymazáno ze světa vědomí. A co je hlavním důvodem znalosti těchto dvou pohybů? Vzhled. Pro ty, kdo chtějí, aby bříška ploská byla, je tu vtahování. A pro ty kdo je ploská mají a chtějí zvýraznit cihličky na břichu je zde kontrakce – stahování břicha.
Během cvičení je obvyklé, že lidé tyto dva pohyby nerozlišují, to není překvapující. Avšak šokující je, že si lidé nejsou vědomi významu svalů břišní stěny jako skupiny posturálních svalů. Svalů, které napomáhají správnému a efektivnímu držení těla.
Důvod je prostý. Hlavním důvodem zájmu o naše břicho je to, abychom je měli plné. Na druhé straně stojí touha po dokonalém fyzickém vzhledu. Společnost nám vnucuje modely toho, jak mají správná břicha vypadat. Jenomže tato rovnice funguje jinak, než ji většina lidí chápe. Není tomu tak, že když budu vypadat sexy a s pěkně vymakaným břichem, budu krásný/á a spokojený/á. Je tomu naopak, protože když bude břišní stěna správně fungovat v součinnosti s ostatními svaly, budete mít efektivnější postavení těla, což způsobí Vaše vlastní zakotvení se v sobě samém a následné sebeuvědomění bude vyzařovat Váš postoj (do slova) do okolního světa. Pak se dostaví i vzhled. Vzhled je tedy vedlejším produktem. To, o co bychom se měli všichni starat je tedy FUNKČNOST.

Pokračování příště…


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára