citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 6. novembra 2012

Mechanika podpoří, vědomí léčí!


Mechanika podpoří, vědomí léčí!

Vazba, která nás zajímá může vypadat následovně:
Změny na matrici zdraví (viz článek http://clankyojoge.blogspot.sk/2012/11/hluboke-leceni.html) ovlivňují tělesnou strukturu a pohybové vzorce.
Na hlubší úrovni ale také ovlivňuje i naše mentální a emoční nastavení, jež určuje naše prožívání a chování. To znamená, že má moc měnit naše jednání jak dovnitř, tak ven. Tato vazba funguje všemi směry.
Dobrá zpráva je, že zhuštění energetických center (vzniklých při reakci organismu uchovat rovnováhu v těle) můžeme postupně měnit směrem k výchozímu stavu. A právě ono navrácení se do výchozího stavu prožívání můžeme nazvat populárním slovíčkem „osvícení“.
Mechanické ovládání těla je prvním, avšak ne nezbytným krokem. Mechanické ovládnutí však může být podpůrným, tím pádem i léčivým aspektem v celkovém léčebném procesu. To se týká jakékoliv tělesné činnosti.
Krokem druhým je zvědomování tělesné činnosti. Ta je důležitá pro nalezení rovnováhy mezi našimi skutečnými možnostmi a schopnostmi a naší představou o nich. Nalezení rovnováhy mezi představou o nás a skutečnou povahou naší individuality.  
Na něj navazuje prožívání tělesnosti. Z pohledu nervové soustavy se jedná o senzorické ovládání (výstižnější je slovíčko „přijímání“). K tomuto postupu není třeba mechanického zvládnutí těla, avšak to může být více než podpůrným. Funguje jako urychlovač a tak může léčebný proces uspíšit, nebo zpomalit. To vše, podle potřeb našeho organismu nezávisle na vůli. Ten má totiž vlastní inteligenci přesahující vůlí ovládanou inteligenci. Vše má svůj čas. I naše tělo má svůj čas a rytmus.
Právě na hraně mezi uvědomováním si a vnímáním pracujeme na workshopech „Cesta k zdravej chrbtici“, kdy oslovujeme strukturu těla a pohybové vzorce za doprovodu vnímání změn. To může mít za následek změnu napětí, změnu tělesné struktury a pohybových vzorců. V neposlední řadě těmito technikami můžeme oslovit i mentální a emoční nastavení, vnímání a prožívání. Tak hluboký dopad mohou mít tyto hluboké mechanicko-senzorické techniky.

Následující článek se bude zabývat důležitými principy vědomého ozdravného procesu. Prakticky si ji můžete vyzkoušet na připravovaných workshopech viz odkazy níže.


Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára