citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

streda 14. novembra 2012

Vid nedokonavý


Vid nedokonavý

Vid nedokonavý se vyskytuje ve všech časech a má složený budoucí čas. Označuje děj, který není ohraničený a může probíhat v současnosti.
Pro naše účely je podstatné, že se jedná o neohraničený děj je děj, děj, který není ukončen a stále probíhá. K čemu že se váže tato definice, mluvíme-li o józe a tělesném cvičení?
Cvičení ásan by se mohlo jevit jako cvičení statických pozic. Tento pohled je pohled na formu provedení jógových pozic. Tělesný obsah udržování pozice (nezaměňovat s držením pozice) je však kvality dynamické. Během pozice neustále vytváříme protitahy, kterými se snažíme tělo scelit, propojit a někdy i energeticky „zapečetit“.
Snažíme se přizpůsobovat dynamice provádění „statické pozice“ s jejím vlastním vnitřním růstem. Ten je v analogii s naším dechem, i naší myslí. Životním projevem je změna a tak můžeme v pozici ruku v ruce s dechem pozorovat rytmické rozpínání a smršťování našeho těla, stejně jako mysli. Za zmínku stojí dvě nejdůležitější polohy těchto expanzí a kontrakcí. Jedná se o jejich zlomové body, které by se daly přirovnat k jakýmsi klidovým místům, ve kterých se paradoxně prostupuje největší uvolnění s největším napětím. 
Co se týká praxe jógy, tak ta je rovněž neukončeným dějem. Jóga, byť překládána jako spojení, což je podstatné jméno. Obsah jógy je ale dějem, tedy slovesem. Jedná se o proces, který nemá ukončení. Proces, který trvá okamžik, den, rok, dva… Proces trvající celý lidský život. Přesahující život jednotlivce. Je směřováním, projevem života.
Jóga je nikdy nekončící proces.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára