citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

piatok 23. novembra 2012

Oční jóga


Oční jóga

Pár řádků o této technice…
Speciální a specifické cvičení oční jógy je složeno z několika částí, které se vzájemně doplňují a prostupují celou naši bytost na více úrovních.
Jedná se převážně o práci na úrovni fyzického těla, která je rozložena mezi mechanické provedení a senzorické procítění.

Během klasického jógového cvičení je koncentrace rozložena mezi tři nohy pomyslné stoličky. Jsou jimi fyzická pozice, dech a pohled očí. Této technice se říká tristhána. Pohled očí nazývaný drishti významně prohlubuje efekt jednotlivých ásan. Oči mají totiž stejně jako ruce chápavou schopnost. Oči uchopují a chápou… Ve cvičení oční jógy se vzájemně prostupující pohled a pozice stává jedním.

Pomocí velmi jednoduchých cvičení můžeme díky procvičování okohybných svalů podpořit zdraví svého zraku. I jednorázové cvičení může mít díky zvědomění pohybů velmi znatelné dopady na efektivnost fungování těla. Může vést i k dlouhodobějšímu zlepšení zraku. V neposlední řadě ovlivňuje i způsob našeho prožívání.

Nejdříve vyzkoušíme možnosti mobility našich očí. Následně budeme prozkoumávat jejich napojení na zbytek těla. Dále se budeme zabývat souvislostmi pohledu, struktury těla a našimi obvyklými pohybovými vzorci a zkoušením vzorců nových. Otestujeme možnosti pohybů očí a dopad těchto pohybů na procity v našem těle. Následně budeme prozkoumávat nejen vzniklé změny, ale i možnosti vnímání prostoru a to jak naše vnímání vnějšího světa ovlivňuje vnímání nás samých.

Skrze vědomé cvičení očí se postupně mění kvalita pohledu očí.
Přesahy oční jógy mohou být překvapující. Pohled očí je úzce svázán s celkovým pohledem na svět. Právě zachycení esence vnímání prostoru je způsob jak začít měnit i individuální pohled na svět.

A nakonec jeden feedback:
…chcem sa poďakovať za úžasný workshop očnej jógy v Akashe. Už druhý deň nemám okuliare, dokonca mi vadilo, keď som si ich nasadila. Určite týmto moj zrak nepovažujem za vyliečený, ale inokedy by som už na konci dňa pociťovala bolesti hlavy, únavu očí.. Takže zmena tam je, vobec som také niečo nečakala. Zároveň ďakujem aj za podnety k vnútorným vhľadom,zamysleniu sa, opať som o kúsok viac poznala seba….

A pro ty, které by zajímala praxe:
http://clankyojoge.blogspot.sk/2012/10/ocna-joga-alebo-akosi-zlepsit-zrak-1.html

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára