citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 11. decembra 2012

Vizualizace


Vizualizace

V době, kdy jsem se jógovému cvičení vyhýbal jako čert kříži (považoval jsem jej totiž za způsob cvičení, jež lidskému uvažování více škodí, než pomáhá). Ještě před tím, než jsem slyšel o nějaké technice vizualizace, jsem díky svému tehdejšímu velkému koníčku - žonglování poznal na vlastní kůži její efektivní působení. Učil jsem se náročnější kousky manipulace s různými předměty, kdy začalo být potřeba více a více používat vlastní tělo. Asi si sami domyslíte, že mé dispozice nebyly na nijak vysoké úrovni. V té době jsem pomalu začal objevovat základní i pokročilé techniky, aniž bych tušil, že se jedná o techniky jógové.
Jak vlastně vizualizace funguje? Odpověď je jednoduchá – funguje na základě prožitku. Našemu tělu, respektive nervovému systému je jedno, zda pohyb provedeme, anebo si ho jen představíme. Našim smyslům je jedno, zda vnímají přímo, anebo přes představu. Inervace, tedy zásobení nervovými vlákny proběhne tak jako tak. Stačí si jen představovat. Tak prosté to však není. Aby to nebylo tak jednoduché, nejde pouze o mechanické provedení vizualizace, ale i o její procítění, tedy prožitek s ní spojený! Je důležité představovanou myšlenku prožít!

Vizualizace podpory Zdraví

Stačí spojit vědomý dech s představou proudící energie. Nádech – léčivá energie přichází a pracuje na podporu toho, co chceme podpořit (dbejme však, abychom se vnímali a podporovali jako celek. Podpora naší pouhé částí je o mnoho méně efektivní). S výdechem odchází z těla ven vše nepotřebné a zatěžující. Nejlépe směrem do země. Ta je naší druhou a „Velkou“ matkou, která na sebe bere tíhu celého světa.

Jiná představa může spočívat v tom, že nabíráme s nádechem všechny neduhy a s výdechem je transformujeme jako světlo Zdraví, které je přetaví.

Tyto představy můžeme podpořit zabarvením proudící energie. Tradičně se nejčastěji užívají žluté a modré světlo. Avšak nedejte se omezovat svojí představivostí a potřebami a zbarvěte si svoji energii podle svých potřeb tak jak to cítíte.

To, čeho chcete vizualizačními technikami dosáhnout je na Vás. Chcete zvýšit svoje akrobatické schopnosti? Mentální, či zvláštní schopnosti? Osvícení? Podpořit Zdraví? Anebo zkoumat vlastní možnosti? Volba je na Vás. Vězte však, že stále funguje zákon karmanu, kdy každé akci odpovídá příslušná reakce. Dobře si proto promyslete, proč a s čím si chcete hrát. Byť jsou tyto cvičení jednoduché, jsou velmi mocnými technikami.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára