citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

štvrtok 20. decembra 2012

Vánoce


Vánoce



Blíží se Vánoce. Vánoce jsou svátky klidu a míru. A co okolo této doby většina lidí zažívá? Napětí a stres. Možná znáte obraz, kdy máte po práci a jedete k moři s vidinou opalování se na pláži. Spěcháte? A kam? Na dovolenou? Dovolená není onou vysněnou představou. Dovolená v sobě zahrnuje i přípravu na opalování se a cestu k moři. Stejné je to i s přicházejícími na svátky. Je to stresující? Omyl, stres si vytváříme. A kdyby nebyly Vánoce, vymyslíme si nějaký jiný důvod.
V době klidu a míru cítíme napětí a stres. Je to přirozené. Něco se mění, něco umírá. Zhasínající svíčka rozzáří svůj plamen. I život je jako běh na houpačce (houpačce pro dva lidi na principu páky). Čím dále poběžíme, tím více se nakloníme k zemi, nebo na ni přímo skončíme a pak honem spěcháme na druhou stranu, kde se stejná situace opakuje nanovo. Pokud jsme moudří, postupně běháme ke druhému konci méně a méně. Dosahujeme tak středu, kdy nejenomže se houpačka pomalu přestává houpat, ale můžeme ji i vědomě vychýlit vlastní silou!
Vánoce jsou časem klidu a míru. Žijeme v duálním světě a tak co je pro jednoho mír, je pro druhého boj o život. Zeptejte se kaprů a krocanů, kteří zažívají každoroční genocidu.
Nebudu hlásit špatnost zabíjení, celý náš život je založen na principu rození a smrti, kdy jeden tvor zemře, aby druhý tvor mohl žít. Svět je dokonalým místem, život je dokonalým. Pouze naše postoje a naše vztahy k našim postojům vytváří iluzi nedokonalosti.
Zeptejte se obyvatelů třetího světa vyrábějících pro nás značkovou elektroniku. Nechci, vzbuzovat provinilost. Naopak! Co kdybychom byli vděční za to, že žijeme v takovém přepychu a luxusu? Je to taková samozřejmost? Máme čas klidu a míru a to může být doba k zamyšlení. Zkusme obrátit svůj zrak směrem ke klidu, pokoji a pohodě. Zkusme sdílet v klidu s blízkými tento kolektivní rituál. Zkusme pro jednou nic nevytvářet, ale přijímat. A co víc, zkusme si udělat Vánoce každý den.

A co se vybaví Vám, když se řekne Vánoce?

Hari Óm 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára