citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 10. decembra 2012

Změna?


Změna?

Cesta osobní transformace je cestou nepřímou. Jestliže chcete změnit své postoje, vzorce a návyky nedosáhnete ničeho víc než dočasného pocitu zlepšení. Pak následuje opětovný propad do starých vzorců, či vychýlení se do druhého extrému, podobně jako je tomu u houpačky – nahoru a dolů.
Podívejme se na příklad z běžného života- zpočátku je člověk maximálně líný a najednou objeví třeba zvedání činek (nebo jógu). Z ničeho nic nezná nic jiného než cvičení, všichni jsou tlustí, nemotorní a potřebovali by cvičit. Původní přátelství jsou ta tam a priorita cvičení vítězí nade vším. A to i za cenu ztráty prožívání jiných částí svého života. A možná je tomu tak právě proto. Je takovéto jednání zdravé? Jedná se oonu hlubokou transformaci, o změnu?
Cesta osobní transformace nespočívá ve změně navyklého, ale v objevení a přijetí momentálního. V objevení a přijetí aktuálního stavu. Vědomá pozornost nastartuje transformační proces a uvědomění efektivity navyklého.  Právě s tímto postupem pracujeme během workshopů „Cesta k zdravej chrbtici“.
Samotné mechanické provedení technik nemá přímý efekt na zdraví. Mají však funkci podpůrnou. Nemění, ale posilují pocit síly. Pocit síly však není silou! Nicméně vytváření tohoto pocitu je pro naše Zdraví velmi důležité, jedná se o pocit podpůrný – tedy zdrojový. A kde je zdroj, tam je zdraví.
Chcete-li docílit hlubší změny, je nejefektivnější nedělat nic. Jestliže nesouhlasíte, máte také pravdu. Nedělat nic neznamená „nicnedělání“, ale přijímání přítomného. Jinak řečeno aktivita neléčí, pasivita neléčí. Zbývá nám tedy zkombinovat tyto dvě složky do aktivní pasivity. Stát se pozorovatelem vlastního prožívání. Pozorovatelem našich skutečných možností. Když objevíme vlastní možnosti, nabídne se nám další rozcestí. Chcete, anebo nechcete změnit výchozí nastavení? Snaha o změnu „Změnu“ samotnou nepřinese. Opět přijde jen pocit změny a ten Vás vrhne na začátek cesty. Teprve přijetí výchozího stavu s sebou přináší opravdovou „Změnu“ s velkým Z.
Další vtipnou pastí je snaha o změnu. Ve smyslu snažím se přijímat momentální stav. Ale nezapomínejte, že snažit se je nedělat nic za doprovodu emocí…

Zkusme si spolu odpovědět na pár jednoduchých otázek: Jaký je můj přístup k jógové praxi? Co je mojí motivací pro praktikování jógy? A opravdu se stále chci změnit?

Hari Óm

1 komentár:

  1. "Je to paradoxní. Změna začne tím, že se o změnu nebudete snažit. Co podle svého přesvědčení musíte udělat, abyste se změnili, často představuje právě onu sílu, jež vás drží přesně v takovém stavu, v němž se nacházíte. Jak jinak si vysvětlit celé roky a desetiletí plná nedodržených rozhodnutí a neúspěšných plánů se rozvíjet? Je jasné, že vás stravuje vášeň být "někým jiným", než jste, snaha být někým, kdo nejste; avšak zatím jste dosáhli pouze toho, že jste byli těmi, kdo se snaží být někým kým nejsou. Cílem každé terapie je proto sebepoznání - objevování nikoli jiného já, nýbrž svého pravého já. Pod všemi vrstvami chtění být jiní, nespokojenosti se sebou, předstírání, šarád a popření je já. Toto já je živou dynamickou silou v každém člověku."

    /in: Lawrwnce Kushner: Na tomto místě byl Bůh a Já, já jsem to nevěděl./

    OdpovedaťOdstrániť