citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 11. februára 2013

Když se řekne jóga…


Když se řekne jóga…

Když se řekne slovo jóga, každému člověku se vybaví nějaká představa. Když se řekne jóga, vzniká mnoho představ a jen málo reality. Je jen málo oblastí lidských činností, které jsou obklopeny tolika mýty a nepřesnostmi. Jeden si představí fyzické cvičení, druhý meditační zásedy, třetí proudění energie, čtvrtý esoterní snahu o změnu sebe sama, pátému půjde o zničení svého ega a tak bychom mohli počítat další a další. Co člověk to názor. Co člověk, to zkušenost.
Opakuji „Co člověk, to zkušenost!“ Pro jógu nejsou tak důležité naše znalosti, ale zejména naše zkušenosti. Vše ostatní co si představujeme, jsou iluze. Ty mají pramálo společného s realitou. Nevěříte? Nevěřte, stačí jen cvičit. Jakmile se začnete sami sebe dotazovat, stačí jen poctivě praktikovat a odpovědi přijdou sami.
Co jóga určitě není:
Jóga není tělocvikem. Byť používá technik spjatých s naším tělem, nejedná se primárně o cvičení těla. Tělesné cvičení je jen forma a jakási berlička pro práci na mnohem hlubších úrovních. Ale vše má svůj čas a tak koho zajímá mapa toho, co se děje pod povrchem, ten si s postupnou praxí k těmto informacím cestu najde. Během praxe jógy a to i té tělesné (ha tha jóga) nevytváříme formou. Forma je výsledek našeho cvičení.
Jóga se nesnaží o změnu našeho já. Mnozí lidé mají naivní představu, že je jógový tělocvik změní v jejich ideální představu o sobě samých. Nic nemůže být dál pravdě. Jsme jací jsme a žádná jóga s tím nic nenadělá. Snaha je pouhým děláním ničeho za doprovodu emocí. Během této “snahy“ však můžeme však objevit něco mnohem zajímavějšího a cennějšího. Můžeme objevit sami sebe.
Jóga není o ničení svého ega. Zničíme-li své ego a zničíme sami sebe. Jóga se nesnaží změnit naše já, ani je zničit. Naše základní nastavení je stále stejné. To co je mnohdy chápáno jako změna je změna přístupu a práce se sobou samými. Je to stejné jako s jakýmikoliv jinými nástroji. I takový nástroj jakým je nůž se může stát nástrojem vraha, řemeslníka, kuchaře, anebo sběratele. Nůž je jen nůž. To člověk mu dává jeho využití. Nakonec se možná můžeme naučit s nožem nejen zacházet, ale můžeme jej i brousit, tupit, anebo jakkoli upravit dle vlastní potřeby. Nůž je ale stále jen nůž – nic víc, nic méně.
Jóga není ani o činnosti, ani o nečinnosti. Jógování není o tom jak moc cvičíte, ale jakou kvalitu má vaše cvičení. Jógování není aktivitou samotnou, ale není ani neděláním. Jóga je cestou aktivní pasivity. Cesta vědomého nezasahování – akceptace je pak cestou vskutku královskou.
Jóga není mnohé, ale co potom jóga je? Na to naleznete odpověď jen jediným způsobem. Tím je VLASTNÍ PRAXE.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára