citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 11. februára 2013

PRÁNÁYÁMA



PRÁNÁYÁMA

Pránájáma (Sanskrit: प्राणायाम) je sanskrtské slovo složené ze dvou slov. „Prána“ je životní síla, či energie a "ayám" s významem rozšířit nebo vytáhnout. Někdy je její překlad pokrouceně vykládán jako ovládnutí dechu. V tomto kontextu je Prána překládána jako vitální energie dechu a za druhé slovo je pokládáno yam, překládáno jako ovládnutí. To proto, že nejznámější pránáyámické techniky souvisí s prací s dechem. Pránáyáma není prací s dechem, ale prací s energií! Dech používá jen jako jeden z prostředků.
Pránáyáma je mnohdy mylně považována za soubor dýchacích technik mající za úkol ovládnout funkce těla. Zejména pak dýchání, srdeční rytmus a metabolismus. Omyl! Pránáyáma je technikou práce s energií. Jako během celého jógového cvičení se snaží přeměnit kvalitu dukha (neprostor, nepohodlný prostor) na kvalitu sukha (prostornost, pohodlí). Abychom takové pohodlné místo vytvořili je zapotřebí vynést z těla nepotřebné, aby nové mohlo vstoupit, aktivovat pasivní a ztlumit příliš aktivní. Jinými slovy vybalancovat vlastní energetický systém. Energetický systém není žádné mystérium. Jedná se o práci s vědomím našich procesů na všech úrovních.
Obdobných nepřesností týkajících se pránáyámy koluje i v „odborných“ jógových kruzích vícero. Více na chystaném workshopu: http://clankyojoge.blogspot.sk/2012/12/cesta-do-hlbin-ha-tha-jogy-pranayama-16.html

Hari Óm


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára