citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

streda 27. februára 2013

Sláva nazdar výletu…




Sláva nazdar výletu…


…dnes jsem šel na procházku s Hugem k potoku, tekoucímu za naším domem. Okolí potoka je plné života. Naleznete tu pozůstatky důsledné práce bobra, potkáte tu divoké kachny, volavky a dokonce i rybaříka (toho jsem zde viděl poprvé v životě). Abyste věděli, Hugo náš čtyřnohý člen rodiny chodící štěstí a nepodmíněná láska v podobě jorkšírského interiéra. Vše v jednom balení. Nazpět jsem se vracel navíc se dvěma igelitkami plnými odpadků. Převažovaly plechovky od piva a PET láhve. Při separaci odpadků mě napadlo zasdílet malou ideu. Vždy jsem fascinován potřebou lidí se sdružovat za takovým prostým úkonem jako je úklid odpadků, když si stačí vzít KDYKOLI na výlet starý sáček, či igelitku a při návratu z procházky třeba jen symbolicky vzít jeden odpadek a dát jej tam, kam patří. Druhý člověk to uvidí a možná udělá totéž. Jestliže se pak takové počínání stane přirozeným a pravidelným rituálem člověka, změna bude zajisté viditelná. V józe se takovému počínání říká SAUČA (čistota). Úklidem svého okolí děláme pořádek i sami v sobě.

Kultivace prostředí s sebou nese jako reakci nepodmíněnou spokojenost nazývanou SANTÓŠA. Chcete-li zažít pocit vítězství a cítit se jako hrdina pomozte svému okolí. Nakonec děláme to pro sebe.

Mějte soucit se všemi, kdo si neuvědomují, že znečišťování našeho okolí neprospívá ani nám, ani jim samotným. Zlá vůle neexistuje, existuje jen nevědomost. Ta se následně ve vztahu oběti jeví jako zlá. Duchovní vývoj je však souhrou vývoje fyzického, sociálního, emočního, mentálního. Nevědomost hříchu nečiní. Malé dítě trhající mouchám nožičky si mnohdy neuvědomuje své počínání, stejné je to i s dospělými. To však neznamená, že akce neplodí reakci. Pochopení pro nesmyslné počínání ostatních i nás, tedy tolerance se v józe nazývá AHINSA (mírumilovnost).

Nenechte se mýlit, úklid neděláte pro planetu, ani pro matku Zemi. Děláme to sami pro sebe, abychom se cítili dobře jak v prostředí vnitřním, tak v prostředí vnějším. Konečně jedno prostředí reflektuje prostředí druhé. Pravdivosti k sobě samému i druhým se v józe říká SATJA. Té se učíme poznáním a rozlišováním (VIDJÁ).

Netřeba řešit kdo a proč znečistil naše okolí. To je jen plýtváním energie. Efektivnější využití je ohnout hřbet a sebrat to, co do přírody nepatří. V józe se takovému počínání říká BRAHMAČARJA (úspora energie).

Jestliže ve Vás tyto slova rezonují, můžete sdílet symbolickým přemístěním láhve z trávy do koše. Po vyhození smetí jsem se cítil lehčí a plný energie z toho, že při příští procházce bude prostředí malebnější. A co víc nabral jsem inspiraci pro tento článek, mimo jiné seznamující s několika sanskrtskými výrazy týkající se jógy. Bude-li reakce na tento článek o jednu PET láhev v lese méně, mělo toto počínání smysl. Jestliže ne, nevadí, příště vyjdu na procházku se dvěma věrnými přáteli - Hugem a igelitkou.


Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára