citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 11. marca 2013

Sútry




Sútry


Kdo se zabýváte jógovým snažením, jednoho dne narazíte na slovo sútra. Nejspíše pak půjde o Pataňdžaliho jógasútry, či jiné původní texty. Jedná se velmi často o pouhé holé věty s hlubokým obsahem pro zasvěceného. Nezasvěcenému pak jednotlivé sútry zní jako reklamní spoty. Když však dojde na komentáře k jednotlivým sútrám, máme na světě přímo literární dílo. A co že je ta sútra?

Sútra (v překladu lano nebo provaz, který drží věci pohromadě, jindy se volně překládá jako poučení, nebo učebnice). V hinduistické kultůře jsou sútry koncentrovaná a pro zapamatování vhodná vyjádření důležitých filozofických a náboženských obsahů.

A co si myslíte, že je světově nejznámější sútra. Kamasútra.
Kámasútra, aneb sútry o lásce jsou starověkým indickým textem pojednávajícím o lidské sexualitě. Jeho název se dá přeložit jako sútra indického boha lásky a rozkoše Kámy. Kamasútra však není sbírkou prasečinek a staroindické pornografie, jak je v pojetí západní civilizace mnohdy mylně chápána. Je složena z jednotlivých částí, které nám dělají průvodce vlastní sexualitou a potřebou slasti, kterážto je přirozenou součástí našeho života. Jakékoli pokřivené chápání této součásti naší osobnosti pak vede k psychickým, emocionálním a tělesným problémům a nemocem. Zajímavý je i staroindický pohled na rozdíl mezi láskou a manželstvím. Účelem manželství je především zplození potomků, zatímco účelem lásky je dosažení plného psychického a fyzického uspokojení, které je považováno za jednu ze základních potřeb člověka.

Zeptáte-li se však někoho s diagnózou „jógoholik“ první co vysloví budou Pataňdžaliho jógasútry. Ty jsou základem pro praxi rádža jógy (mentální jógy) a jsou rozděleny do 4 kapitol nebo knih nazývaných pada, obsahující 196 aforismů.

· Samádhipáda - Vývoj sama sebe
· Sadhanapáda - Vývoj vlastností
· Vibhútipáda - Vývoj schopností
· Kaivaljapáda - Vývoj osvícení

Samadhi Pada (51 súter)
První díl súter popsuje povahu a prostředky k dosažení samádhi . Tato kapitola obsahuje ve druhé sútře slavnou definici jógy : " jóga čitta vritti nirodhah " ( Jóga je zastavením toku mysli) .
Sadhana Pada (55 súter )
Sadhana je sanskrtské slovo pro jógovou praxi nebo její disciplíny. Druhá kniha vysvětluje prostředky jógové praxe. 

Vibhuti Pada (56 súter)
Vibhuti je sanskrtské slovo pro sílu manifestující se skrze praxi. Tyto zvláštní schopnosti získané praxí jógy se nazývají siddhi. Pokušení těchto sil je třeba se vyhnout. Pozornost by měla být stanovena pouze na osvobození. Vítejte v pohádkovém světě jógy. 

Kaivalya Pada (34 súter)
Kaivalya doslova znamená " izolaci", ale jak je používán v sútrách znamená osvobození. Někdy se používá výraz mókša (osvobození ve smyslu osvícení), který je cílem jógy. Kaivalya Pada tak popisuje proces osvobození.

Čtení súter zdar a Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára