citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 22. júna 2015

Ulpívání na příjemném

Ulpívání na příjemném

Jak může člověk rozumět svému já, když nerozumí ani oné nádobě ve kterém ono já přebývá?

Za nejatraktivnější jógovou praxi v našich končinách můžeme bezesporu označit cvičení ásan. Velmi často vidím, jak lidé co nerozumí svému tělu, neslyší jej, neumí s ním funkčně zacházet a užívají jej jednostranně, radí ostatním „poslouchejte svoje tělo“. Každý instrukci chápe, ale kdo ji skutečně rozumí? Ale jak tomu mají rozumět žáci, když tomu často nerozumí ani učitelé?! Co to znamená poslouchat své tělo?

Poslouchat své tělo neznamená dělat to, co se nám líbí či nelíbí, ale to, co našemu tělu dělá dlouhodobě dobře. Typickým příkladem je, když jíte čokoládu. Je vám při tom dobře, ale jakmile sníte celou tabulku, začne bolet bříško. Z toho plyne poučení, že poslouchat své tělo neznamená naplňovat potřeby chutí, ale potřeby trávení. S cvičením je to stejné.

Nedávno jsem se bavil se svojí ženou, která prohlásila, že jóga (cvičení ásan) lidem ubližuje, protože lidé zapomněli co je zdravý rozsah kloubu. Odpověděl jsem ji, že to lidé nezapomněli, že většina z nich to bohužel nikdy nevěděla.

Mnoho jogínů se skutečně ničí protože preference jejich praxe jde ruku v ruce s preferencí jejich osobnosti. A tak lidé co mají tendence být v napětí, volí praxe vyvolávající napětí (např. power jóga) a ti co mají tendenci být laxní a kolabování volí uvolňující praxe (např. jin jóga). A zesilují již tak silné články vlastního řetězu.

Moc nekorumpuje, moc přitahuje zkorumpovatelné

Frank Herbert

Cvičení a praxe jako takové však za lidské neduhy nemohou. Netřeba je proto měnit, stačí změnit jen přístup k jeho provádění a tudíž i k sobě samému. Systém cvičení přitahuje jedince s charakteristickými vlastnostmi, nemůže však za lidskou neznalost. Jógová praxe není ulpíváním na příjemném, či stranění se nepříjemného nýbrž nastolením rovnováhy. Vždyť i sílu řetězu určuje jeho nejslabší článek.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára