citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 30. júna 2015

Působení ásan

Působení ásan

Když cvičení ásan nevyléčí vaši chorobu, neznamená, že neléčí.

V jógové literatuře se dočte o neuvěřitelném působení jógového cvičení ásan ovlivňujících i tak závažné stavy jakými jsou vir HIV, či rakovina. To je samozřejmě nesmysl, za nějž by měl autor dostat přes prsty. ŽÁDNÁ TĚLESNÁ POZICE VŠECHNY NEDUHY SVĚTA NELÉČÍ. Léčí víra v pozici, stejně jako míra pozornosti, kterou si skrze změnu napětí a proudění životní energie v těle věnujeme. Slibovat uzdravení tak vážných stavů je bezohledné a trestuhodné. Cílem jógy ve svém původním významu není uzdravovat na tělesné rovině, nýbrž na rovině bytostné.

Každá praxe má své pole působení. Myslet si, že tělesné cvičení uzdraví sociální dysfunkci je jako myslet si, že acilpirin je univerzální lék na všechny nemoci světa. Má zkušenost je, že chceme-li pracovat s tělem, je třeba pracovat s tělem. Chceme-li pracovat s psýché, pracujme s psýché atd. Přesto se nám tělesnost může stát učitelem poznání jak k sobě přistupovat v různých oblastech života. Cílem jógy není útěk od nepříjemného, útěk od smrtelnosti, nýbrž její přijetí jakožto podpory kvality života, který nám byl dán. Třeba i s nemocí.

Čitta vrtti nirodha je dle Pataňdžaliho jógasúter vysvětlením termínu jóga. Tedy zastavením toku mysli. Což je sice hezké, ale bez vlastní praxe nicneříkající. Tento stav nedosáhnete skrze žádné filozofování, ani skrze cvičení tělesných pozic. Žádná tělesná pozice nemění vaše já, stejně jako tvar nádoby nemění chuť vína. To dokáže pouze práce s pozorností, s vědomím. Pozorování. Přesto má cvičení ásan svoje benefity, které významně mění kvalitu života. Například poskytují podobenství o tom, jak pracuje naše prožívání. Abyste nepodléhali sugesci, nebudu vám říkat jaké. Je důležité neulpívat na představě a být k sobě pravdivým. Vždyť stačí mít oči doširoka otevřené. Vlastně všechny smyslové orgány. Je jen na Vás, na jaký z cílů a benefitů této cesty cílíte.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára