citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 18. júla 2017

Jógové směry



Jógové směry

Jóga je jedna se šad-daršan, kteréžto by se dali označit aplikovanou životní filozofií, či vhledem na život.

Etymologie slova jóga značí spojení. Nikoli spojení psychiky a tělesna, jak se mnozí mylně domnívají, leč spojení se samotnou podstatou nás samých. S podstatou, kterou náboženství označují slovem Bůh. Přesto jóga není náboženstvím. Jóga je praxí povznesenou nad náboženství. Jóga je cestou jak dosáhnout božské podstaty v nás, ať jsme členové jakékoli náboženské organizace a nazýváme tuto podstatu jakýmkoli jménem.

Nedávnou jsem slyšel v rádiu, že jóg je mnoho typů. Dotyčný tím myslel tradiční dělení jógických praxí. To je a není pravda. Ve smyslu mnoho je to každá jedna životní cesta každého člověka. Ve smyslu směrování je však jóga vždy jen jedna. Byť má každý z praktikujících jiný motiv pro cvičení jógy, ve své podstatě nám všem jde o jedno a totéž. Zdánlivá rozdílnost v cílech (tělesné zdraví, psychická pohoda, či vyšší cíle) je dána pouze tím, kam jsme schopni dohlédnout. Všichni toužíme po tom, abychom byli v životě štěstí. Tomu odpovídá jógický termín sat-čit-ánanda (bytí-vědomí blaženost). Těmito třemi atributy jóga popisuje onu entitu, kterou v křesťanské tradici zveme Bohem. Ty bychom mohli spojit ve větu „Já prožívající štěstí.“, zkráceně „Jsem šťasten.“ Štěstím, zde však není míněna pomíjivá radost, tak jak ji známe, ale trvalý stav bytí, kterou můžeme též nazvat láskou. Pak by definice zněla „Já prožívající lásku.“, či „Jsem láskou.“

Z termínu sat-čit-ánanda můžeme též odvodit tři hlavní proudy, které se zaobírají odhalováním této nejvnitřnější podstaty nás samých. Jedná se o karma jógu, džňána jógu a bhakti jógu.
Karma jóga se zabývá tím, jak v životě konat (jednat, či pracovat) a tudíž ji můžeme spojovat s termínem sat, čili bytí.
Džňána jóga se zaobírá hledáním naší nejvnitřnější podstaty, o které hovoříme jako o vědomí (JÁ), čili čit.
A konečně blažeností, či chcete-li láskou, se zabývá jóga oddanosti, čili bhakti jóga.

Je pak cvičení ásan skutečně jógou? To záleží pouze na tom jak, nikoli co praktikujete. Zda je cvičení prázdným rituálem, anebo formou rozpoznávání sebe sama.

BAM

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára