citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 15. októbra 2012

Břišní stěna III.


Břišní stěna III.


V oblasti břicha nalezneme 4 základní svaly.

Příčný sval břišní (4) je nejhlubší svalem břicha. Probíhá příčně okolo bránice od hřebenu kosti pánevní, bederní fascie a žeber a končí v aponeurotické tkáni (rozpestřené šlachové tkanivo) kde se připojuje k linea alba a stydké sponě.

Vnitřní šikmý sval břišní (3) se line ze hřebenu pánevní kosti, bederní fascie a žebrech a vedou ke stydké kosti, linea alba, chrupavku 8., 9., 10. žebra a na 3 dolní žebra.

Zevní šikmý sval břišní (2) se táhne od osmi dolních žeber. Jeho vlákna probíhají ze shora dolů a v před do aponeurotické tkáně, končící v  linea alba.

Tyto svaly mají formu ploch, které obalují oblast břicha.

Oproti tomu přímý sval břišní (1), který jde od stydké spony po obou stranách linea alba a upíná se na 5., 6. a 7. žebro je jediným svalem břicha, který je mono pozorovat. Je taktéž ohýbačem trupu (když děláme sedy-lehy). Je to onen mnohými vysněný pekáč buchet. Napomáhá vzpřímenému držení těla a vyvažuje práci extenzorů zadní strany těla.

Posledním svalem je pyramidový sval, který je napínač linea alba a leží před přímým svalem břišním na stydké kosti.               

Funkce břišní stěny tedy je, že je nedílnou součástí posturálních svalů (svalů udržujících vertikální postavení našeho těla) a svalových řetězení. Jsou protisilou vyvažující činnost zádových svalů, které jsou často namáhány více na úkor svalů břišních. A v neposlední řadě drží celou hmotu orgánů břišní dutiny a vytváří tak protitlak bránici, se kterou zajišťují důkladnou masáž orgánů břišní a hrudní dutiny, což opět souvisí s postavením těla. V tomto kontextu je nutno zmínit i zadní stranu břišní dutiny tvoří zadní část bránice, kyčelním, bederním a čtyřhlavým bederním svalem. Horní hranici tvoří bránice a spodní svaly pánevního dna. Těmito strukturami se však momentálně zabývat nebudeme.

Přední a postranní stěny břicha tvořené výše uvedenými svaly mají tendenci povolovat, což dovoluje vnitřním orgánům poklesnout dopředu. Tento obrázek držení těla i s jeho následky nám je v našich končinách až příliš dobře známý…

Pokračování příště…

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára