citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

streda 17. októbra 2012

Břišní stěna VI.


Břišní stěna VI.


Vtahování a stahování

Zkuste pocítit rozdíl mezi vtahováním a stahováním břišní stěny. Rozdíl je nepatrný, avšak zásadní a kvalitativně velmi rozdílný pociťovaný vjem. Jde jen o změnu kvality pohybu svalu od mobility (pohyb svalu – smrštění a uvolnění) k motilitě (vnitřní dýchání, či rozpínání). Zkuste tedy místo kontrakce zapojit kondenzaci.

Cvičení

  1. Lehněte si a zkuste s výdechem stáhnout břicho tak by se břišní stěna stala „nepropustnou betonovou konstrukcí“. Pekáč buchet vyjde na povrch, co ž vypadá znamenitě, ale zkuste takto setrvat po delší čas. Zároveň sledujte vliv na orgány břišní dutiny, možnou změnu postavení páteře, souvisejících struktur (zejména pánev a hrudní koš) a možnosti volného pohybu dechu. Po té na chvíli zrelaxujte tělo a prozkoumejte pocity v těle.
  2. Jako druhou kvalitu zkuste s výdechem vtahovat břicho směrem k páteři (na začátku cvičení můžete pohyb břicha podpořit zatížením ruky). Opět sledujte vliv na orgány břišní dutiny, postavení páteře, volnosti dýchání. Následně opět zrelaxujte tělo a prozkoumejte změny tělesných pocitů.

Kvalita napětí držení svalů by měla být balancem mezi již dříve zmiňovanou sthirou a sukhou.

Sthira v překladu „pevný, tvrdý, kompaktní, silný, trvanlivý, dlouhotrvající“.                
Sukha v překladu „ dobré místo, pohodlí, snadný, milý, sympatický, jemný a mírný“. Vyjadřuje prostor umožňující dobrou funkci.

Přílišná pevnost břišní stěny způsobuje nadměrnou tenzi v břišní dutině, což má za následek potíže s peristaltikou střev, omezení pohyblivosti, změnu struktury držení těla a dýchání. Naopak přílišná měkkost a uvolněnost způsobí posun orgánů ve směru gravitace, což také způsobuje sníženou funkci střev, protože nemají oporu a podporu okolního svalstva, což znovu ovlivňuje postavení těla a dýchání.

Proto by břišní stěna měla být zpevněná fyziologicky a ne na efekt, jak tomu bývá, když zatahujeme zakulacená bříška, abychom vypadali, jak určuje reklamní průmysl.

Krásná břišní stěna se neurčuje jejím klenutím, či počtem cihliček a počtem radiátorových žeber, ale její zpevněností a funkčností. To má za následek zdravé držení těla a volné dýchání, což určuje náš postoj k životu a vyzařování naší osobnosti na okolí.

Přeji Vám mnoho úspěchů v neustálém vyrovnávání napětí…


Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára