citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 26. júna 2012

Jóga – příbalový leták II.



Jóga – příbalový leták II.
Nežádoucí účinky v případě nutnosti konzultujte se svým jogíníkem.

Protože cvičení jógy má terapeutický potenciál, bylo by dobré uvědomit si variabilitu reakcí na různé typy jóg, skladby sestav a přístupu ke cvičení.
Kolik je lidí, tolik je chutí a tolik reakcí na jógové cvičení. Stejné je tomu s očekáváním, co nám má jógová praxe přinášet. Někdo hledá uvolnění, jiný aktivaci, další flexibilitu, posílení těla, psychiky. A další a další. Ne vždy se naše představy shodují s realitou. A reakce mohou být různé, stejně jako lidé. Ale pozor – negativně chápaná reakce jako hněv, pláč, nepříjemný pocit nemusí mít sama o sobě negativní kvalitu – jinými slovy to nemusí být špatné. A pozitivní reakce pocity blaženosti, radost nemusí nést pozitivní kvalitu a být tudíž dobré. Podotýkám, že nemusí, ale mohou… Jenom když opravdu dobře poznáme sami sebe, jsme schopni rozpoznat jak na nás kvalitativně ta, či ona praxe působí. A zdůrazňuji, že nemluvím o kvalitě praxe, ale o jejím působení na nás. 

Jógová sestava

Ať už jste zastánci cvičení přesně daných sestav, anebo preferujete volnost, vězte, že právě Váš způsob je ten pravý!

Těmito slovy chápu význam náhledu na jógovou praxi, tak jak ji momentálně chápu. Dobře sladěná sestava je pro denní praxi velmi důležitá. Každé cvičení s sebou nese specifické účinky v kombinaci s vnějšími vlivy a stavem cvičence.

Co tedy čekat od jógové sestavy?

V hlavách lidí koluje představa, že jogín by měl být jakýsi akrobat s nohou za hlavou. V lepším případě si pod tímto slovíčkem lidé představí nějakého svatého muže. Jenomže cviční jógy není o představách (což paradoxně neznamená, že s představami nepracuje), ale o zpřítomňování se.
Stejné je to i s představou toho, jak má vypadat jógová sestava:

Někdo hledá zdraví, vitalitu, sílu, jiný flexibilitu a další klid... Stejně tak se ale může stát, že se můžete cítit bolaví a unavení jako zpráskaný pes, zkrácení, nervózní, anebo posléze onemocníte.
Jóga je mocný nástroj a stejně jako může podpořit naše zdraví a stát se tak našim zdrojem na dobíjení energie, stejně může oslovit naši historii (tj. nezpracovaná traumata, události, prožitky a mentální nastavení). Stejně, jako nám může cvičení dělat dobře (a toho se snažíme dosahovat, aby se nám jógová praxe stala zdrojem), tak nás může zastihnout katarzní (očistná) reakce, která nemusí být vždy nejpříjemnější. Stejně tak, ale může být nevhodný přístup, či skladba dané lekce. Vše by se mělo řídit střídmým přístupem, aby nedošlo u cvičence k situaci – příliš mnoho, příliš často, příliš brzy.

To vše ovlivňuje mnoho faktoru jako například náš výchozí stav (a t jak ten dlouhodobý, tak i ten současný), způsob provedení cvičení, skladba cvičební jógové jednotky (které oblasti těla oslovujeme), prostředí, čas a další a další vnitřní a vnější faktory.

Příprava vnějšího a vnitřního prostoru je velmi důležitá.

Kamarádka cvičící jógu mi vyprávěla, jak nemohla své tetě vysvětlit, že někdy po jógové praxi cítí bolavé svaly. Teta necvičící a zkušenosti nemající, však odpověď hned mající „Děláš to špatně!“ Důvodů může být vícero a zcela jistě neexistuje škatulka špatně, nebo dobře. Vše je jak má být.

Nevhodná strava (strava velmi podstatně ovlivňuje činnost a stav organismu),
přetížení organismu (i mentální činnost unavuje a když se vyčerpáme i fyzicky, moc nám to nepřidá),
propis nadměrné vůle během cvičení,
četnost cvičení (přílišná četnost cvičení, anebo bolavý začátek první lekce po době necvičení),
fyzický a psychický stav,
větší vnímavost vůči tělu (to bolelo i před tím, jen jsme mu nevěnovali pozornost),
anebo heslo známé všem, kdo se zabývají tělesným cvičením „No pain, no gain“ (žádná bolest, žádný růst).

Tady se jasně ukazuje, že neexistuje dobře, nebo špatně, ale pouze pociťovaný vjem způsobený jedním, nebo kombinací faktorů. Reakci je pak projevem zdraví našeho systému. Nemusí se tedy jednat přímo o nesprávné cvičení. Reakce na cvičení může naopak souviset s nastavením našeho systému (organismu), který nefunguje optimálně. Je tedy jedno, jestli je reakce příjemná, či nepříjemná. Otázkou zůstává, jestli jsme ochotni s tímto stavem v danou chvíli zůstat a prožít si ho.

V tomto případě šlo z mého pohledu o kombinaci přetížení organismu s přílišnou snahou a úsilím během cvičení.

Praktikujícího kamaráda zase zarazilo, když měl bezprostředně po cvičení hodně energie a po pár hodinách byl vyčerpaný. 
Vysvětlení může být opět hned několik:
Přetížení organismu důsledkem přehlcení systému cvičením,
blokace, kterými může unikat energie ze systému,
přetížení organismu, konkrétně autonomního nervového systému ve smyslu přestimulování větve sympatiku.

Zde bych se naklonil k poslední možnosti.

Zkuste pozorovat své reakce a zkoušejte měnit přístupy ke cvičení i jejich druhy. Zároveň zkuste objevit své vlastní nastavení. Jakmile se zorientujete, zcela jistě objevíte, co jste hledali.

Je jen na Vás, zda tělesnou jógu berete jen jako prostředek k dokonalé postavě, unavení těla, uklidnění své mysli, anebo jako nástroj, pomocí něhož můžete objevit sami sebe.

Netřeba očekávat nic. Jógu si buď zamilujete, anebo kolem ní projdete bez povšimnutí. Vše závisí jen na Vás.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára