citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

pondelok 21. januára 2013

Pracovat bez úsilí aneb terapeutická jóga


Pracovat bez úsilí aneb terapeutická jóga


V minulosti, když se řeklo terapeutické cvičení, představil jsem si rádoby cvičení pro člověka s problémem a techniky, které ho měly udržovat aktivního v rámci jeho možností. Tak to na mě alespoň působilo, když jsem pracoval v Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež. Od těchto dob již uplynulo hodně vody a tak se i můj pohled na terapeutické techniky změnil. Rád bych se s Vámi podělil o několik podstatných informací týkajících se terapie. Konkrétně terapie tělesné. Co terapie, to technika a co terapeut, to opět jiný přístup. Stejné je to i s jógou. Mnozí lidé si myslí, že ti kdo propadli józe, jsou psychicky i fyzicky zdraví jedinci nadaní schopnostmi superhrdiny vzniklého křížením duchovního, vědeckého pracovníka s vrcholovým sportovcem. Ale bohužel opak je pravdou. Jógování není vlastně ničím jiným, než vědomým směřováním našeho organismu! Směrem k matrici zdraví. Jedná se o základní program všech živých bytostí - přirozenou regenerační schopnost organismu.  

Co tedy očekávat od terapeutické jógy? Tato ojedinělá lekce je volným navázáním na probíhající tematické workshopy „CESTA K ZDRAVEJ CHRBTICI.“ Ty mají za cíl hluboký prožitek vlastních možností a jejich integraci do běžného života a jakékoli denní činnosti.

Myšlenka tohoto typu hodiny vznikla z požadavku navázat na jednotlivé workshopy pro osobní praxi. Cílem terapeutické jógy není nahradit kompaktní celek jednotlivě zaměřených workshopů, ale možnost „ochutnat“ tento typ cvičení. Časem bychom rádi vytvořili i uzavřenou pravidelně praktikující skupinu, abychom mohli společně sdílet působení tohoto cvičení na hlubší úrovni. Kdokoli budete mít zájem stát se členem takovéto skupiny, pište na (minsterpetr@gmail.com).

Momentálně tento typ vedené lekce můžete navštívit každé úterý od 18:30 v DARSHANA YOGA STUDIO (www.dys.sk)

Účast na terapeutické józe neznamená, že musíte mít vážný problém. Naopak! Cílem terapeutické jógy je poznat své skutečné možnosti a hranice. Toto cvičení je tedy vhodné pro každého! Ať máte tělesná omezení, či jste jógoví začátečníci, anebo naopak zvládáte obtížné jógové techniky a chcete hlouběji poznat sami sebe.
Cvičení jsou snadná a zvládne je úplně každý. Další výhodou je, že nelze cvičení dělat špatně. Takové slovo naše cvičení ani nezná! Terapeutickou jógu si dovolím nazvat meditací v pohybu a vyšším stupněm tělesné jógy.
Naším cílem je dosáhnout maximálního efektu za vynaložení minimálního úsilí.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára