citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

nedeľa 20. januára 2013

Orientace - směr jóga


Orientace - směr jóga


Mnoho lidí hovoří o tom, proč nechtějí anebo nemohou navštěvovat jógové lekce. A mnozí z nich ani jednu takovou lekci nezažili. Ti z Vás, kteří patříte do první skupiny, vězte, že kdo nechce, ten opravdu nemůže. Vy kdo jste zkusili a máte zkušenost která Vás odradila, vězte, že Vaše konkrétní zkušenost s jógou nedává skutečné a celistvé informace jak jógové cvičení vypadá. Jóga je cesta individuální, byť se cvičí i skupinově.

Položte si tedy otázku „Opravdu nemohu vyzkoušet jógovou praxi?“

Bavíme-li se běžně o józe, máme většinou na mysli systém tělesného cvičení ásan. A jak se vyznat v té hromadě přívlastků spojených s jógou? Co znamenají slovíčka raja, bhakti, dznana, hatha? A co znamenají v tělesné józe přívlastky ha-tha, power, vinyása, ashtanga, acro, flow atd.? Každý přívlastek by měl vyjadřovat zaměření a přístup toho, kdo nabízí takováto cvičení. Přístup toho, co pokládá za nosné pro tuto specifickou hodinu. Bohužel často se stává, že se používají zejména ty názvy, které znějí nejvíce „cool“.

Mnozí lidé se domnívají, že přívlastky specifikují typ cvičení. Tak tomu opravdu může u některých zavedených a ucelených systémů být. Ale takový systém je jako šaty. Jednomu člověku sednou jako ulité a druhému nesednou, ať se snaží sebevíc. Technika je pouhá forma a praxe jógy je obsah. Je-li na lahvi napsáno víno, jak si můžeme být jistí, že v ní víno skutečně je, dokud ji neotevřeme a neochutnáme její obsah? Stejné je to i s učiteli konkrétních technik. V každém jednom se zrcadlí jejich vlastní zkušenost a z něj pramenící jedinečný přístup.

Jóga je stále jen jedna. Ale upřímně, kdo z Vás se vyzná v té hromadě názvů a lidí? Nejlepším způsobem jak zjistit co je pro nás to pravé je vyzkoušet. Takové zkoušení pak s sebou nese svoje plody. S nimi jdou ruku v ruce jak příjemné, tak nepříjemné zážitky. Ale přesně to je cesta jógy – VLASTNÍ ZKUŠENOST!
Co člověk to přístup a tak se každá jógová lekce bude lišit i se vztahem k učiteli (chcete-li předcvičovateli). Takováto představa však opět nevypovídá o dotyčném člověku, ale o Vašem vztahu k němu.

Chcete-li se zorientovat, jaký druh jógy je pro Vás ten pravý, doporučuji zamyslet se nad následující otázkou „Jsem opravdu schopen/a rozeznat, co chci a co potřebuji?“

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára