citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

štvrtok 12. apríla 2012

Reinkarnace



Reinkarnace

Reinkarnace (doslovný překlad zpět do masa, volný překlad znovuvtělování, česky převtělování) je označení představy, že pozemský život se vícekrát opakuje. Buddhistické pojmosloví místo výrazu reinkarnace používá znovuzrozování.
Když se mě lidé táží, zda věřém v minulé životy s oblibou odpovídám, že ne. Zejména táží-li se ti co v ní věří. Těm druhým, nevěřícím někdy odpovídám naopak ano. A tak asi vypadám jako hlupák, který nemá vlastní názor a co víc, nemá jasno. Vždyť odpověď na jednoduchou otázku je přeci tak prostá... Ale jak to tedy je?

Po životě přichází smrt. Je nesmyslné zabývat se tím co je po ní, protože naše já tak jak je většinou chápeme a prožíváme (naše ego) se smrtí zanikne stejně jako jeho projev - naše tělesná schránka.

Reinkarnaci chápu jako podobenství v jakém stavu se nachází naše psychika. Takovéto podobenství prožitých životů nám dává možnost pracovat s nevědomou částí našeho i kolektivního já. Naše já jsou totiž tvořena nejen svými pohledy na sebe samé, ale i tím jak se vyvíjely naše rodiny, naše národy, lidstvo, planeta, vesmír, celý život a tak dále Bůh ví kam až. Nevědomí nemluví stejným jazykem jako naše mysl. Nevědomí ji překračuje a mysl je jako kapka v oceánu. Nevědomí hovoří v symbolech a obrazech...
Je sprostou ztrátou času zabývat se reinkarnací, protože ať je, či není, pro nás to nic nezmění, nic to nepřinese a je velmi malá možnost že Vám víra v ní vylepší Váš život.

Myšlenka reinkarnace

Tato představa s vůní květů byla jako mnohé veliké myšlenky používána k zotročení a manipulaci níže postavených ve společnosti. Jsem přesvědčen, že jakákoliv myšlenka, která pomáhá zkvalitnit lidem jejich prožívání života je důležitá a má své dočasné místo na světě, byť je sebenaivnější. Slovíčko dočasné je důležité, protože bychom se neměli zastavit na jednom bodě, ale měli bychom se neustále snažit o zachovávání stability všemožnými způsoby. Vždyť konečnost a její sestra změna je projevem života. Velké myšlenky ztrácejí svoji velikost jen a jen kvůli lidské malosti. Vzpomeňte kolik válek a zla bylo a je způsobováno ve jménu dobra a Boha. A proto bych všem, kteří bojují za svoji víru připomenul tolik známou větu „Neberte boží jméno nadarmo“. Opravdu si myslíte, že bojem se dá jakákoli válka vyhrát? Opravdu si myslíte, že zlem se dá tvořit dobro? Pro pobavení přikládám odkaz, o kterém mi povídalo pár přátel a který byl jedním z motivů pro tento článek:

http://jirivacek.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=3938&Itemid=26

Komu se nechce číst celý odkaz, tak to o čem mi přátelé vykládali, byly následující věty:

Otec Gabriele Amorth je vrchním exorcistou Vatikánu. O sobě prohlašuje, že zbavil stovky věřících posednutí ďáblem či zlými duchy. O józe se přímo vyjadřuje, cituji:
„Jóga je satanským zlem, ďáblovým výtvorem, neboť vede k uctívání hinduismu a všechna východní náboženství jsou založena na nepravé víře v reinkarnaci. Praktikování jógy je satanistické, vede ke zlu - spolčení s ďáblem, podobně jako například četba Harry Pottera."

Dovolím si nesouhlasit, protože byť se jógou zaobírám, tak mé směřování mě zcela jistě nevede na cestu hinduismu. Jóga je pro mě jen technika jak pracovat sám se sebou. Praktikování jógy je takovou mojí malou modlitbou, spojením se s nejvyšším a osobní psychohygienou. Nikoho nehodlám navádět, aby činil jako já. Snažím se pouze, abych byl cítící živou bytostí nejlépe, jak umím. Učím se přijmout sebe a tím přijmout celý svět takový jaký je. A právě akceptace vytváří změnu.
Proč je pro některé křesťany tak obtížné přijmout tuto myšlenku, když se jejich spasitel sám vrátil do života. Že je to něco jiného? Že byl Kristus boží syn? Reinkarnace znamená návrat do masa, nikde není psáno jaká duše a do jakého masa se má vtělit. Všichni jsme boží děti, jsme obrazem boha.
Rané křesťanství reinkarnaci uznávalo jako samozřejmou součást obrazu světa. O tom svědčí učení teologa Origena, nejvýznamnějšího teologa před Augustinem, žijícího kolem roku 200. Jeho dílo se označuje za první systematický výklad křesťanské věrouky. Origenes vysvětloval preexistenci duší a osud jako léčebný prostředek proti dřívějším pochybením. Jeho učení zakázal v 6. století (LP 553) církevní koncil na politický nátlak císaře Justiniána.
Osobně si myslím, že organizace skutečné víře a náboženství téměř vždy jen škodí a ubližují. Jak mohu brát vážně duchovní vůdce, kteří si musí až hlasováním schválit, že žena má duši. To se stalo už v roce 1545, kdy Tridentský koncil ženě duši konečně přiznal. Ale to se netýká jen křesťanství. Podobný náhled na postavení ženy se tradovalo i v hinduismu. Ale zpět k reinkarnaci.
Citát „Lidé byli stvořeni k obrazu mému“ pokládám za nepřesný. Osobně jej chápu lidé a vše co existuje je obrazem božím. Jsme božské bytosti a přesto nejsme bohové… Ale co s tím? Otevřete své srdce a to i pro Harryho Pottera J

Nikdo nevíme kdy si pro nás přijde smrt a vysloví magickou formuli „Avada kedavra!“

Smysl reinkarnace

Jestliže reinkarnace existuje, tak nám to bude stejně jedno, protože nový život bude stejně patřit novému já.
Skutečné já v hinduismu nazývané Brahman, nebo také brahma (tento pojem označuje zcela nepopsatelný základ všeho. Brahman je neměnná, nekonečná a neprojevená realita božské podstaty). Toto jednotné bytí můžeme vnímat jako zrcadlo. Zrcadlo, které se roztříštilo na tisíce kousků a každý jeden kousek je jedna bytost. Z tohoto pohledu je velikému JÁ jedno kolik a jaké životy prožije. Prožije je totiž všechny. Nic se nedá obejít. Vše je bez začátku, bez konce, vše je neměnné.

Realizace a přítomnost

Důležité je pochopit a poznat já a to jak to skutečné, tak to, které nazýváme egem. Jestliže budeme usilovat o dosažení tohoto stavu, nebude pro nás nějaká reinkarnace hrát důležitou roli. Nebudeme se totiž zabývat pomyslnou budoucností, ale realizací existence v přítomném okamžiku. Stejné je tomu i s posmrtnými životy a královstvím nebeským. Není důležité, co bude, ale co je právě teď. Není zdravé dělat se dobrým a hodným, když máme v srdci například hněv jen proto, abychom dosáhli posmrtného nebe, či lepšího zrození. Takovýmto jednáním ubližujeme jen sami sobě a to je v rozporu s prvním a nejhlavnějším bodem jógové cesty aštanga jógy – ahinsa (neubližování, nenásilí). Cestou ke věčnému živou a království nebeskému je dosáhnout stavu, který je nazýván džívamuktí.

Džívamuktí v překladu znamená osvobozeným zaživa. Osvobozeným z kola času a utrpení.

Mókša, moksha nebo také muktí (osvobození se, z kořenového „muc" nechat volný, či pustit) znamená ukončení samsáry (koloběhu života). Je osvobozením se od samsáry a současně utrpení, které jsou předmětem opakovaného cyklu smrti a znovuzrození (ten netřeba chápat jen jako reinkarnaci, ale i jako zákon příčin a následků). Tento termín se užívá především v hinduistických náboženstvích a má velmi blízko k termínu nirvána, který užívají buddhisté.

Blízký buddhistický pojem nirvána je vyhasnutím toho, co člověk pociťuje jako subjektivní existenci, tedy o relativní skutečnost. V hindské filozofii nirvána znamená spojení s nejvyšším bytím přes stav mókša. V tomto stavu není vznikání, není zanikání, existující je neměnné. Je vyhasnutím toho, co člověk pociťuje jako subjektivní existenci (ego), je produktem souhry podmíněných vznikajících faktorů, jde tedy jen o relativní skutečnost.

Jestliže převtělování neexistuje a smrt znamená opravdu konec nemusíme zoufat. V jakémkoli případě můžeme prožít plnohodnotný a užitečný život. Byť smrt rozloží naše já, máme naději, ba co víc, můžete mít stejně jako já jistotu, že se náš střípek jednou vrátí do mozajky rozbitého zrcadla. Možná ale smrt znamená pouze jakousi mezifázi mezi další, námi skrytou skutečností, nebo je to jednoduše konec a bude nám to jedno. Tak či tak se odpověď dozvíme. Jógové a jiné praxe jsou mimo jiné užitečné a důležité právě pro zachycení tohoto kratičkého, avšak velmi podstatného okamžiku našeho života, který by nám díky naší nepozornosti mohl protéci mezi prsty.
Na závěr si dovolím dva citáty na zamyšlení k tomuto tématu:

"Nemusíš věřit v reinkarnaci, stačí když reinkarnace věří v tebe."
Krysí Smrť (Death of Rats)

"Všechno co si člověk dokáže představit existuje."       
John Lilly

Přeji Vám ať si vyberete pohled pro vás nejfunkčnější a nejlepší.

Hari Óm 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára