citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

streda 2. mája 2012

Jóga a vztah 1. část



Jóga a vztah 1. část


Toto téma vnímám jako velmi citlivé a tak doufám, že najdu ty nejvhodnější slova, aby padla na úrodnou půdu a nepůsobila jako sůl v ráně.
Člověk je tvor společenský. A sociální kontakt je důležitý pro naše zdraví. I špatný sociální kontakt je lepší než žádný kontakt. Vztahy jsou vysoká škola života. Rád bych se ale zaměřil na jeden konkrétní vztah - vztah partnerský.

Jak ovlivňují jógové praxe partnerský život?

Jakmile začnete cvičit jógu, je veliká pravděpodobnost, že se Vám život obrátí vzhůru nohama. Ne, neděste se. Cesta jógy dokáže být velice krásnou. A co hlavně, může být cestou funkční, protože by bylo nesmyslné, aby cvičení bylo samoúčelné. Jinými slovy, to co se během jógového cvičení naučíme, bychom měli přenášet do běžného života a naopak. Jestliže jsou techniky, které vyžadují askezi a například i odloučení od lidí, je zapotřebí si uvědomit, zda je volíme jako projev vůle, anebo jestli vyvstaly jako součást našeho vývoje. Projevovat nadměrnou vůli vede pouze k tomu, že jdeme sami proti sobě a jsme na nejlepší cestě k destrukci našeho vlastního systému.
Ale zpět k partnerskému vztahu. Ten se chová jako živý organismus a potřebuje notnou dávku správně dávkované a směřované pozornosti. Budeme-li mu dávat pozornosti málo, tak zahyne, bude-li jí hodně, tak jej přehltíme a zadusíme. Nevhodně směřovaná pozornost je jako bychom nedostávali potřebné živiny a těmi nepotřebnými se nám organismus zanáší.
Vztah je cestou, která vyžaduje celého člověka a i práce na jeho udržení je formou jógy, jako cesty k sobě samému.
Pro funkčnost vztahu je třeba dodávat mu ty živiny, které potřebuje. Budeme-li mluvit o heterosexuálním vztahu pak žena je květinou a muž zahradníkem. Žena na rozdíl od muže přirozeně a nevědomě reflektuje v jakém stavu je vztah. Je-li vztah zdravý, žena je spokojená. Je-li vztah nemocný, žena Vám to ukáže takovým způsobem, že to zajisté nepřehlédnete.

Já a my

Když potká sob soba, mají radost oba… Když se potkají dva a vytvoří pár tak ze dvou bytostí vzniká bytost třetí. Bytost obsahující oba partnery. Ze dvou já vzniká jedno my. Toto my si žije vlastním životem a ne vždy si rozumí s oněmi dvěma já. Ve vztahu je nezbytné nechat vzniknout a akceptovat společné my, ale zároveň je nezdravé zapomenout na vlastní já. Je důležité zůstat sám sebou. Jakmile se necháme pohltit společným my, bez vědomí našeho vlastního já vzniká vážný problém. Přestáváme být sami sebou a neustále se přizpůsobujeme. Tomu se říká kompromis. Ale na kompromis se nemusíme dívat jako na vlastní přizpůsobování se a potlačování vlastní identity. Takové jednání je nezdravé. Na kompromis můžeme pohlížet i z perspektivy naladění se na druhého a hledání společné cesty. Jak praví moudrá slova „Láska není zamilovaně hledět jeden na druhého, láska je, když oba hledí stejným směrem.“
Tím se dostávám k jedné z pastí vztahu. Stává se, že místo společného prožívání přítomných okamžiků vedle toho druhého býváme fixováni na prožívání libých emocí, jakými jsou zamilovanost a okouzlení druhým namísto reálného života. Takováto fixace na nasazování si růžových brýlí je v buddhistické terminologii nazývána „ulpíváním ega“.   

Vztah, stejně jako cokoli na světě je krásné jen díky své pomíjivosti. Právě vědomí nestálosti dělá prožívaný přítomný okamžik neopakovatelným.

Zrcadlení

Pro seberozvojový učební proces je v józe důležité obrátit svoji pozornost na sebe. K tomu můžeme využít i princip zrcadlení. Každý člověk nám nastavuje zrcadlo. To, jaký vztah zaujímáme k tomu, či onomu člověku nevypovídá ani tolik o něm, jako o nás samotných. Přirozeně tíhneme k lidem, kde máme společná témata a iritují nás lidé se stejnými problémy. Nezáleží pak na tom, jakým způsobem je řeší.
Partnerství nám nabízí obrovskou výzvu, jak můžeme pracovat sami na sobě. Jakmile jsme však sami sebou a se sebou, okolní podněty s námi ani nepohnou.

Jak ovlivňuje cviční jógy vztah a jak ovlivňuje vztah cvičení jógy?

V prvé řadě je třeba zaujmout postoj k praxi jógy. Je-li pro Vás jógové cvičení pouze ona doba strávená během tělesného cvičení, anebo je-li jógou celý den, kdy se neustále pokoušíme udržet bdělou pozornost. Příliš nad touto otázkou nefilozofujte, neexistuje na ni správná odpověď. Existuje pouze Vaše odpověď.
Ať už si odpovíte jakkoli, vězte, že zejména náš emoční stav ovlivňuje kvalitu našeho prožívání a hloubku naší pozornosti. A právě i s našimi emocemi se snaží jóga pracovat tak aby nebyly našimi pány, ale našimi služebníky.
S touto tématikou mám spojený jeden velmi silný zážitek. Při cvičení se mi do mysli vkrádaly vtíravé myšlenky, související s pochybnostmi o mém tehdejším vztahu. Pochybnosti a úvahy typu „kdyby“, jež jsem v minulosti již řešil a myslel, že jsou již dávno vyřešeny a za mnou se opět probudily a způsobovaly ulpívání mého ega na prožívání pocitu, který se projevoval jako pocit ublížení, následného rozhořčení až vygeneroval do pocitu zlosti. To vše způsobovalo neklid a nemožnost soustředění. Tyto vlezlé myšlenky, respektive vzorce chování nazývám soukromě „myšky“, protože jejich schopnost se vkrádat do těch nejnepravděpodobnějších míst a situací je naprosto neuvěřitelná. Ve chvíli, kdy jsem si to uvědomil, jsem si řekl „Co to sakra dělám? Teď je čas na praxi. Čas soustředit svoji pozornost na to, co právě dělám. Být tady a teď. Čas prohlubovat své soustředění. Těmito pochybami a nepříjemnými stavy se mohu zabývat až po řádném cvičení. Času bude spousta.“ S tímto uvědoměním přišlo i emoční a mentální uvolnění a možnost směřovat svoji pozornost mnohem hlouběji než obvykle. Ne vždy to jde ale tak snadno. Někdy to jde lépe, někdy hůře, jindy vůbec. Tak moc ovlivňuje naše emoční nastavení naši praxi. Důležité je pokusy opakovat, jako když se učíme chodit. Kdo z nás si pamatuje, kolikrát spadl na zadek, než se postavil na vlastní nohy? A přesto se stane, že i dnes spadneme.

Jógová praxe je cesta pomalá a postupná. Mění člověka buňku po buňce. Má sílu z nás udělat nového člověka. S tím, jak se měníme my, mění se i náš vztah k našemu okolí a náš vztah k ostatním bytostem. To se projeví i v partnerském vztahu.
Na druhou stranu některé praxe zaberou jistý čas strávený o samotě, což může být pro zdraví vztahu jak prospěšné, tak zhoubné. Je třeba notná dávka trpělivosti a pochopení ze strany partnera, či partnerky. Pokud nejde přemíra pozornosti ke cvičení jógy na úkor vztahu a partnera, či partnerky, mělo by být vše v pořádku.  Každopádně to prověří Váš vztah. Má-li vydržet, prohloubí se. Jsou-li třecí plochy příliš silné, rozpadne se rychleji, než si to sami stačíte uvědomit. Jóga funguje jako katalyzátor – urychlovač.
Jóga nám může pomoci na cestě jak se naučit být sami se sebou. Když jsme schopni být sami se sebou, pak se můžeme učit být s druhými a když absolvujeme i tuto zkoušku, tak jsme možná, podotýkám možná, připraveni na vztah s partnerem (partnerkou). Pro jednoho je těžké být sám, pro druhého je těžké být s druhým. Oba přístupy jsou jen rozdílné odpovědi na jeden problém. Důležité však nejsou odpovědi na problém, ale konečné řešení problému.
Být sám je v jistých ohledech velmi snadná cesta. Nenesete za nikoho odpovědnost. Jen sám za sebe. A i to je pro některé příliš velké sousto J. Co pak takový život v páru, nedej bože mít děti a rodinu. Úplná panika J…  


V souvislosti se vztahem je vhodné si uvědomit jaký je náš vztah k józe. Je naší učitelkou, matkou, kamarádkou, či milenkou? Je naší pomocnicí, anebo důvodem k žárlivosti? Je náhradou za skutečný vztah, anebo je touhou po odpovědích na nezodpovězené otázky?

Mapa

Jógové techniky jsou pouhým průvodcem, mapou pro ty méně bystré jako jsem já, co potřebují návod k tomu jak udělat svůj život funkčnějším. Praktikováním jógy roste citlivost a s ní i uvědomění jak se věci mají. Žádné problémy za Vás nevyřeší. To musíte Vy sami. Berte tyto slova s rezervou. Orientace je pro nás životně důležitá.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára