citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

streda 8. augusta 2012

Cestou ásany


Cestou ásany


Ásana se stává dokonalou, až o ni přestanete usilovat…

Jsou to právě pokročilé varianty ásan, které prověří jak Vaši celistvou zdatnost a připravenost. Jsou však také velikou pastí. Jedni před pastí utečou, jiní do ní vstoupí a dalším se ji může povést překročit, anebo obejít… Touto pastí je ulpívání na těchto mnohdy mistrovsky zvládnutých cirkusových výkonech, stejně jako bláhová touha po jejich dosažení.
Ulpívání na tělesnosti a pomíjivých výkonech našeho těla pak nedělá jógu jógou, ale pouhým bezduchým zdravotním tělocvikem. I ten však může být důležitou etapou osobní cesty jogína. Jóga je cestou přístupu, hry a neustálého zkoušení svých možností. Není cestou konkrétní techniky! Každý jeden člověk má svoji vlastní metodu, svůj vlastní způsob jak se dobrat cíle. To, že je Vaše cesta nejlepší pro Vás však nemusí znamenat, že je nejlepší pro všechny ostatní.

Bylo by bláhové myslet si, že jsme své tělo. Bylo by bláhové myslet si, že jsme myšlení, či emoce. To však neznamená, že své tělo, mysl a emoce neprožíváme! Je to právě naše prožívání, které nás může spojit s námi samými a tak je cesta jógy cestou, ve které se učíme postupně vnímat, jak pracuje naše tělo, mysl a emoce.

Ásany jsou vlastně jakousi třešničkou na dortu. Nedělají dort dortem, ale dělají jeho vzhled vskutku skvostným. To co se mění, je prožitek. Úsilí v pozici postupně nahrazuje uvolnění, slabost je nahrazena sílou, nedostatek místa prostorností, těkavost koncentrací a netrpělivost trpělivostí. Dukha (nepohodlí) je nahrazena sukhou (pohodlí, prostor). Když je ásana ásanou, již není třeba nic dělat, stačí v ní pouze setrvat ve vlastním bytí. To je cesta a smysl ásany.

Projevem života je změna. Snaha o uvědomění si prožitku je snahou o zachycení esence bytí – vědomí života.

Když se v tělesném cvičení dostanete dostatečně daleko, s největší pravděpodobností pocítíte touhu vrátit se opět na začátek. Byť by se zdálo, že se jedná o cestu zpět, není tomu tak. Může za to změna prožitku kvalit cvičení, které paradoxně způsobí, že se postupně budete dostávat k pozicím, které ještě před časem byly jakoby vystřiženy ze sci-fi románu. Ale to je vedlejší efekt jógové praxe.

Tělesná jóga je neméně experimentováním s vlastními možnostmi. Nalézáním vlastních hranic a představ o sobě samém. K tomu nám může posoužit vaše tělesnost. Ta je deníkem naší osobní historie.

Proto nepodceňujte působení praxe jednoduchých pozic. S časem, kdyby nic jiného, Váš přístup nebude a ani nemůže být stejný, jako na začátku. A to nemluvím o zkušenostech a stále nových prožitcích s nimi spojenými.

S přáním vědomého prožívání

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára