citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

streda 15. augusta 2012

Inverzní pozice


Inverzní pozice


Inverzní, neboli obrácené pozice jsou specifická skupina jógových cviků. Jelikož můžou mít obrácené pozice mnoho kvalit, můžeme je jako všechny ostatní pozice spojit s pojmy vystihující kvality, se kterými pracuje. Pozice těla se tímto pohledem jeví jako druhořadá. Můžeme pracovat s kvalitou:
-          sukha – prostornosti, protahovaní a zjemňování,
-          sthira – kompaktnosti a celistvosti,
-          rovnováhy, kdy hledáme svůj střed a vztah k zemské tíži
-          a v neposlední řadě i koordinace pohybu, protože součástí provedení pozice je i vědomý a řízený způsob, jakým pozici zaujmeme a jak ji opustíme.

Každá z obrácených pozic má své vlastní kvality a bylo by škoda se tohoto zážitku a účinků těchto pozic vzdávat jen proto, že se nám mohou zdát neproveditelné. Nezapomínejte, že vše má svůj čas, je třeba náležité přípravy, abychom nekopírovali formu provedení, ale abychom pocítili, jak pozici zaujmou dle svých vlastních možností. Jestliže tuto fázi přeskočíme, znásobíme si práci, protože když se techniku naučíme neefektivním způsobem, posléze budeme tento pohybový vzorec měnit, což je spjato dvojnásobným úsilím učením se nového a opouštěním starého. Proto je výhodné mít tělesnou mapu pro efektivní provedení.

Zcela záměrně používám slovíčko efektivní namísto správného, jelikož slovní hodnocení správně a nesprávně by nemělo v jógovém slovníku figurovat. Zatímco slovo funkční (efektivní), či méně funkční (neefektivní) lépe vystihuje podstatu provedení pozic. Slovní spojení efektivní je v tomto kontextu úzce spojeno s termínem bezpečné povedení. Jedná se o lidský přístup vyjádření rozdílné kvality provedení bez jejího posuzování.   

V každé jógové sestavě by měly být zastoupeny obrácené pozice pro své specifické účinky. Právě účinky inverzních pozic budou zmíněny v následujících článcích…


Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára