citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

piatok 24. augusta 2012

Obrácené pozice a jejich vliv na změnu napětí v těle


Obrácené pozice a jejich vliv na změnu napětí v těle


Změna ve vertikálnosti našeho těla ovlivňuje co se týče mobility zejména fasciální síť. Co že je to ta mobilita a jaká síť?

Mobilita je pohyblivost. Čím různorodějšího pohybu tělo má, tím více má možností k jejich použití.

Fasciální síť je síť fascií. Fascie neboli povázky jsou vazivové obaly svalu či skupiny svalů, které ovlivňují mobilitu svalů samotných, i svalů mezi sebou. Fascie pokrývající svaly těla vytváří obal – síť, která v kombinaci s působením gravitace vytváří napětí v těle. Jestliže gravitace působí směrem od hlavy k nohám, co se asi stane, když bude působit od nohou k hlavě?! Vzniklá změna napětí působí velmi hluboce na celou pohybovou strukturu těla a reflexivně a velmi účinně stimuluje hluboký stabilizační systém.

Stimulace se týká i změny polohy těla na tok krve a lymfy a dalších tělesných tekutin vlivem působení gravitace na změněnou polohu těla. Obrácené pozice tak podporují cirkulaci tekutin v těle, což podporuje zdraví organismu.

V případě dlouhotrvajících výdrží v pozicích (to se týká všech ásan) dochází i k inervaci orgánů. Nejzajímavější je to u žláz s vnitřní sekrecí, kdy jejich stimulace reaguje změnou vylučování hormonů, což může mít za následek tonizaci hormonálního systému. Ten zase ovlivňuje limbický systém, který působí na naše pocitové prožívání.
Jakákoliv malá změna způsobuje následné řetězení změn do celého organismu.


Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára