citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

piatok 17. augusta 2012

Obrácené pozice – od vinyas k k ásanám



Obrácené pozice – od vinyas k k ásanám


Způsob celého tělesné jógování v kontextu pochopení mé vlastní praxe (to je důležité zmínit, ne kvůli mé osobě, ale kvůli rozličným přístupům každého jednoho jógujícího člověka) by se dal přirovnat k houpačce, kterou postupně rozhoupáme a tak se dostáváme z jedné pozice do druhé. V tomto příměru je pozice – ásana nultý bod… stav bez tíže… Místo, kde se houpačka zastaví v nejvyšším bodě, by se mohla vrátit zpět. Následně nabere rychlost a přemístí se na druhou stranu, kde se zastaví v dalším bodu zlomu. Ten pohyb mezi zhoupnutím je velmi důležitý, měl by být vědomým plynutím mezi pozicemi. To je jeden z principů flow yogy. A jak že to souvisí s obrácenými pozicemi?

Obrácené, neboli inverzní pozice jsou nenahraditelná skupina jógových cviků. Způsobů využití jejich kvalit a působení na tělo je nespočet. Využívají se například u techniky zvané vinyasa. Nejznámější dvě vinyasy jsou Pozrav Slunci (súrjanamaskar) a sekvence pohybu z pozice čtyři výhonky (klik), přes pozici pes dívající se nahoru (záklon), dále do pozice čtyři výhonky a nakonec pozice psa dívajícího se dolů (inverzní předklon). Kdo rád atraktivně vyhlížející pojmosloví jedná se přechod mezi ásanmi Čaturanga Dandásana, Úrdhva Mukha Švanásana a  Adhó Mukha Švnásana J. Toto jsou vinyasy nejznámější, nikoliv jediné. U vinyas jde zejména o změnu postavení vertikálnosti páteře. Laicky řečeno pozice kdy je hlava nahoře a zadek dole je vystřídána pozicí zadek nahoře a hlava dole. V taneční terminologii se těmto technikám říká up side down (horní strana dolů).

Působení je vysvětlováno jako aktivace proudění energie (konkrétně změna polarity ve vztahu k zemi a nebi) skrze šušumnu (páteřní kanál – ústřední potrubí našeho energetického systému). I když se někomu tyto informace mohou zdát za uši přitažené, je dobré připomenout, že jógové pojmosloví týkající se vnitřních technik a energetického systému je zejména prožitkovou mapou, která se nemusí shodovat s mapou tělesnou. To však neznamená, že spolu nesouvisí.

Více informací nám může poskytnout souvislost mezi změnami poloh naší tělesné schránky a různých kvalit jejich prožívání. To souvisí zejména se změnou rozložení napětí fasciální sítě, krevního a lymfatického proudění. A v případě dlouhotrvajících poloh hormonálního tornáda v těle.

Ale o tom si povíme příště.
Hari Óm


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára