citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 31. januára 2012

Cvičení ve skupině

Cvičení ve skupině


Jestliže jste se rozhodli pro kariéru jogína, nejspíše navštívíte, či navštěvujete nějaký ten jógový kroužek, či studio. Nabízím vám pár rad jak přistupovat ke cvičení ve skupině.

Nesrovnávejte se, při cvičení jste pouze vy sami.

Nedejte se odradit. Ať se jedná o počáteční nezdary jak v pravidelnosti, či že vaše představy o vás samých, či vašem pokroku neodpovídají skutečnosti. Pokrok je pouze iluze. Jak se mění náš pohled na svět měníme se s ním.

Nenechte se odradit ni provedením zkušenějších, či lépe vybavených adeptů jógy. Za vším je úsilí a nic v životě není zadarmo i když se to mnohdy takto jeví. Takovíto lidé mohou být naopak vaší motivací.
Fenomén zvaný hypermobilita nemusí být vždy žádoucí. Naopak je výhodnější začít s jógou zkrácený, než vytahaný ze svých kloubů. Často se stává, že hypermobilní lidé nemají dostatečně posílené tělo, by rozsah jejich pohybů byl pro tělo bezpečný. Nezapomínejte, že hypemobilita je považována za patologii.
Dám vám přirovnání. Zkrácený člověk ví že je v Bratislavě a míří do Prahy a ví odkud kam jde. Zatímco člověk trpící hypermobilitou je někde mezi Bratislavou a Londýnem a potřebuje se dostat do Prahy. Kdopak je na tom asi  lépe?
Asi namítnete proč natahovat tělo?! Je rozdíl mezi hypermobilitou a flexibilitou. Flexibilita je vratná, zatímco hypermobilita vratná není. Stává-li se flexibilnější tělo, stává se flexibinější i mysl. Pamatujte, že daň za to jak se sebou nakládáme platíme s rostoucími léty.

Nezapomínejte, že jsme stále jen lidmi. Skutečného jogína nedělá dokonalé provedení ásán, ale úplně jiné kvality.

Nehodnoťte a nesuďte. Každý jednou začínal, každý má jiné výchozí podmínky a žádná životní cesta a stejně tak i duše a tělo není identická. Nic takovým jednáním nezískáte a nakonec to bere energii a pozornost kterou můžete směřovat jinam jen vám.

Akceptujte sebe sama. Každý jsme originál a boží dílo. Miliardy buněk vykonává svoji práci jen aby naše těla mohla fungovat. Z tohoto pohledu je směšné zabývat se například tím jestli mám tlustý zadek, či krátké nohy. Provedení pozic uzpůsobme svým možnostem a schopnostem.

Zaměřte pozornost na to, co děláte. Jóga má mnoho nástrojů k polapení pozornosti jako jsou například pozorovaní dechu, pohled očí – dirshti (čti diršti), mudry (symbolická a energetická gesta), bandhy - tělesné uzávěry, či zámky atd….

Cvičte bez očekávání a jak nejlépe umíte. Tělo se chová různě v různých letech, zimních obdobích, v různých emočních situacích. Jinak se chová ráno, odpoledne a večer. Uvědomte si, že cvičíte pro váš prožitek provedení, ne pro jeho výsledek. To je příjemný vedlejší produkt.

Nebojte se. Jde o to zkusit, ne udělat. Učíme se neustálým opakováním a tak se k složitějším ásanám nestavíme „to nezvládnu“, ale neustále „nabrnkáváme“ a zkoušíme. Psychomotorika je mrška a tak pozice nejde a nejde a pak najednou „cvak“ a jsme zauzlovaní a stojíme na jedné ruce a druhou se škrábeme v nose.

Dělejte vše tak, jako by to bylo poprvé v životě a to nejen při cvičení ásan. Jen tak můžete prohlubovat vaši kvalitu života.

Nejde o to jak pozice vypadá, ale o její správné provedení. Nezáleží na obtížnosti varianty, ale o to aby byla vytvořena z vnitřního procítění  pozice, ne z jejího obkoukání od učitele.

Pozn. pro ty, co se podceňují
Víte-li co chcete, anebo to chcete zjistit, jste-li bystří, nebojíte-li se výzev, máte-li pohybové návky a neodradí-li vás prvotní plácání se rukama nohama a možná dezorientace, nemusíte se obávat a klidně přejděte i na divočejší jógování. Učíme se opakováním, takže to co potřebujete je odhodlání a pevná vůle. A vesele praktikujte!

Pozn. Pro ty, co se přeceňují
Zvažte své možnosti. Praxe jógy má svojí vlastní inteligenci, stejně jako vaše tělo a když si řeknou dost a vy neslyšíte, pak může být následné zatavení na delší dobu, než by se vám líbilo.

Om Tat Sat

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára