citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 31. januára 2012

Nemohu a musím

Nemohu a musím

Na startu nás čeká tvrdá práce, možná i spousta sprostých slov, kdy učíme tělo novým způsobům. Svaly a šlachy jsou ztuhlé, neflexibilní, slabé… Lidé se nejčastěji uchylujeme ke dvěma extrémům.
První jedinec má slabou vůli a tak rezignuje, sedne za televizor s pivkem v jedné ruce a s čipsy v druhé. Navrch přidá zákusek, či zmrzlinku. Pak všude kudy chodí vysvětluje, že vlastně se sebou nemůže nic udělat, jen aby se utvrdil ve svém počínání prostřednictvím svých soukmenovců. Ti mu s pohledem plným porozumění přitakávají.
Druhý jedinec má vůli naopak silnou a tak dře jako mezek. Čím více se snaží, tím pomalejší jsou výsledky. Tělo se chová jako trucovité děcko. Psychika slábne, postupně člověka láme, či jej uvádí do fantaskních světů. Nebere ohledy na okolí a časem tělo, či mysl kolabuje a původní cíl je ztracen…
Anebo se druhému jedinci daří, leč na úkor důležitých úkolů života jako jsou přátelé, rodina a fungování ve společnosti. Pak je více než ostatní závislý na pomoci ostatních, často si to ani neuvědomuje a neváží si toho. Zastaví se na místě a ztratí směr v cestě poznávání. Zacyklí se ve světě zdokonalování technik a neuváženě tak podporuje růst svého ega, či jednostranně zaměří pozornost na některou část praxe, čímž podporuje svůj nerovnovážný vývoj. Leč nezapomínejme, že síla řetězu se určuje podle jeho nejslabšího článku, ne podle nejsilnějšího.
Co z toho plyne? Pozor na správně směřovanou a používanou vůli!
Máme svobodnou volbu, můžeme si vybrat.

Proč právě jóga?
V józe se neptáme „kdo vyhraje první cenu?“. Ale to bychom nebyli lidé a tak i toto bylo již překonáno. Po celém světě existují soutěže v tom, co se nazývá jógou. Jde zejména o exhibici toho, co dokáže lidské tělo a odhodlání mysli. Napadá mě, že bych rád viděl některé jogíny soutěžit v technikách relaxací, meditaci, či kryjí (čistící techniky). Takový pohled na soutěžícího jogína který se nepohne, či provádí promývání trávící trubice by stál jistě za zhlédnutí. Ale bylo by hloupé takové jednání odsoudit, každý má pro své soutěžení svůj vlastní motiv. Ale nechme cirkus cirkusem, tím se zabývat nebudeme a raději zaměřme pozornost jiným směrem. Směr jóga.

O co tedy jde?

Nejde o cvičení těla, to je jen vedlejší efekt, či návnada. To co nás při cvičení jógy zajímá je vědomí. A právě za pomocí toho nejdostupnějšího a nejlépe uchopitelného materiálu – našeho těla můžeme začít se sebeuvědoměním. Jak na to? Odpověď je stejná, jako na většinu podobných otázek. Být tady a teď. A právě jóga je úžasný recept.

Špetka práce s tělem k rozhýbání energie, přidáme ovládání dechu a mysli, to vše vyhněteme. Těsto vložíme do formy a necháme v troubě koncentrovat na 37 C. Po vyjmutí z trouby necháme vyrelaxovat 10 minut a vyklopíme z formy.
Přejeme dobrou chuť :-).

Om

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára