citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 31. januára 2012

Začátečník či pokročilý

Jóga pro začátečníky, aneb začátečník či pokročilý?

Pojmenování jogín (yogi) nemá co dočinění s tělesnými dispozicemi, či finálním a dokonalým provedením ásan a tak ne každý, kdo cvičí jógu, či se nazývá jogínem jim musí skutečně být. Z pohledu dodržování hlavních zásad platné pro cvičení ásan jsou na tom pokročilý, i začátečník úplně stejně (jediná odlišnost jsou rozdílné zkušenosti a prožitky a to jak “cool“ pozice působí). V józe neexistují výkonnostní stupně. Ale i tak jsou jedinci i skupiny, kteří i v józe se konají soutěže a existují jakési trenérské stupně. Lépe řečeno v tom, co nazývají jógou. To vše pro „ehm“ uchování kvalit jógové praxe. Ale certifikáty a diplomy zajišťují pouze informaci, že dotyčný zaplatil jistou částku za absolvování mnohdy velmi krátkého školení. A co je hlavní? Máme na všechno papír! Ano, žijeme v době papíru a víry  že co je psáno to je dáno. A tak máme papíry na všechno možné. Má však papír výpovědní hodnotu v době, ve které hodnota peněz nemá žádnou reálnou hodnotu a společnost drží pohromadě vírou v neměnnost a silou zvyku? V době kdy slovo profesionalita rozdělila tento pojem ve dví na ty co nabízí náležitý výkon a na ty, co si berou za jakýkoli výkon peníze… Jak se můžeme spolehnout na psané slovo, když nemá váhu slovo vyřčené (tímto odkazuji na druhý bod z „jogínského desatera“ pravdivost, či pravdomluvnost - satja).
Je stále větší rozptyl mezi těmi kdo nabízí služby a těmi, kdo je skutečně poskytnou. Těmi, kdo odvedou patřičný výkon. A tak i informace o délce a kvalitě vlastní praxe a o údaje o lektorské zkušenosti jsou často subjektivní a nevypovídající.
Máme ale dobrý nástroj k poznávání. Tím nástrojem je empirie – vlastní zkušenost. Nejlepší informací je vždy vlastní zážitek. K čemu mi bude informace, že oheň pálí, když nevím co to znamená pálí…
Jógové cvičení vlastně záměrně neusiluje o nějaký výsledek a to nám dává dostatek prostoru pro vlastní realizaci. Samotné cvičení je oním výsledkem. Jógu cvičíme pro sebe sama. A každý si v ní může najít to své: zdraví, spiritualitu, psychohygienu, zdravotní tělocvik, radost z pohybu, formování těla a jeho dovedností, Nic není lepší nebo horší a jsem přesvědčen že s odcvičenými léty se i váš postoj k józe a sobě samému bude měnit. A to je jeden z našich opěrných pilířů. Je to dáno tím, že na rozdíl od jiných pohybových aktivit se při cvičení snažíme zvnitřňovat, tzn. učíme se prociťovat naše tělo a pracujeme s pozorností. Soustředěním se na naše tělo a jeho funkce, později i na to jakým způsobem pracuje naše mysl. Jóga je vlastně nekonečný pás, kdy např. po dokonalém zvládnutí instrukcí v jedné pozici přicházejí další úkoly co v pozici dělat, s tím že stále platí stejné principy pro všechny. A tak z mého pohledu na lekcích jógy NEEXISTUJE začátečník, či pokročilý ale člověk motivovaný a nemotivovaný. Jsme jen lidé s různými dispozicemi a zkušenostmi. A tak se nebojte vyzkoušet jakékoli cvičení jógy, ale berte do úvahu váš fyzický a psychický stav, možnosti a zkušenosti. Přeji hodně zdaru při lovení vlastní disciplíny.

Om

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára