citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 31. januára 2012

Nevěřte nikomu, kdo si nedá nohu za hlavu!

Učitel, či instruktor? Aneb nevěřte nikomu, kdo si nedá nohu za hlavu!

Setkal jsem se s mnoha termíny jako jogín, učitel, instruktor, mistr a dovolil bych si k nim drobnou úvahu.
Je mnoho velmi dobrých tělocvikářů, kteří se nazývají jogíny a mnoho skutečných jogínů, kteří si nedají nohu za hlavu a pak jsou tady ti, co zvládnou obojí, anebo ani jedno a mnoho dalších.
Je užitečné si uvědomit, co hledáte. Z jistého úhlu pohledu je hatha jóga pouze zdravotní tělocvik. Pak mluvím o instruktorovi. Najít dobrého tělocvikáře není jednoduché. Natož pak najít opravdového jogína. To, co dle mého názoru dělá jogína jogínem jsou základní kameny aštanga jógy (ashtanga yoga - jóga osmi údů)  - jamy a njamy (překládají se jako zákazy a příkazy. Ty se zaměřují na vztah našeho já a okolního světa a na vztah našeho já k nám samým). Jinak řečeno jeho LIDSTVÍ. Z takových adeptů se rekrutují mistři a učitelé. A pro takovéto lidi je jejich cesta – jóga něčím tak přirozeným, že je ani nenapadne, že takovouto cestou jdou. Často se stává, že mluvíme-li příliš o esoterních věcech, vyplýtváme mluvením svoji osobní sílu a pak nežijeme, co hlásáme. Nejde tady o slova, ale o skutky.
Ale pořád jsme lidé. A z každé larvy se něco vyklube a nejsme-li znalí biologie, těžko určíme bude-li to potápník, nebo motýl. Lidově řečeno všichni máme stejnou dírku na vylučování.
Nebudu vás nabádat k tomu co je, či není správné. Jen si uvědomte, zda v józe hledáte zdravotní tělocvik, či odpověď na otázku „Kdo jsem?“
A nezapomeňte, že dobrý učitel vaši cestu urychlí a usnadní. Špatný ji zkomplikuje. Ale učitel nás nic nenaučí, ten jen nabízí informace. Učit a pracovat musíme sami.

Pozn.

Buďte shovívaví a pomožte tomu kdo vás vede alespoň tím, že se budete snažit udržet pozornost a cvičíte jak nejlépe v danou chvíli dokážete. Pomůžete tím sobě, ostatním cvičícím i instruktorovi, či učiteli. Jestliže tak nečiníte, zkuste si uvědomit, zda vám jde o cvičení a váš osobní rozvoj, či jestli toužíte po pozornosti, které se vám nedostává. V takovém případě vám doporučím, abyste se sobě začali více věnovat a dopřáli si pozornost od sebe samých a nebrali ji druhým, anebo se proběhněte v pravé poledne bez oblečení uprostřed náměstí.

Om Tat Sat

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára