citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 31. januára 2012

Jóga a těhotenství

Jóga a těhotenství

Plod mění polohu těžiště, což se odráží i na psychickém stavu. Takže lidový výraz „jiný stav“ je doslovný. Těhotenství…Téma diskutabilní, mnoho slov bylo vypuštěno z úst o tom co by se mělo a hlavně co by se nemělo. Nejčastěji zaznívají varování že by se těhulky měly vyhnout obráceným polohám (např. stoje na hlavě), extrémnějším předklonům, torzím a to nemluvíme o záklonech. A co nám tedy zbývá, mezi námi děvčaty? Milé budoucí maminky, zapomeňte na vše co jste četly, co vám bylo razeno, doporučováno a hlavně zakazováno.

Je dobré, abyste věděly že jóga byla v Indii systémem pro muže a tak o ní mluví zejména muži. Žena měla v Indii nižší sociální statut (patriachální pojetí společnosti známe velmi důvěrně i u nás). Podíváme-li se na postavení žen v indické společnosti ve které se obecně známo lidé a zvířata převtěluji je žena vlastně mužem ve výkonu trestu ... Abyste mě nepovažovaly za šovinistu, budu střílet i do vlastních řad. O těhotenství doposud mluví zejména muži (muži obecně rádi diskutují, přemýšlejí a řeší problematiky, jež jim/nám nepřináleží, tzn. nikdy je nemohou/nemůžeme prožít přímo). 
Proto bych vám, budoucí maminky doporučil, abyste se začaly vnímat, poslouchat samy sebe a budovat si sebevědomí, aby vás neohrožovaly „chytré“ a nechtěné rady tetiček, které to s vámi myslí nejlépe a můžou mít osobní zkušenost, ale nejsou ve vaší kůži. Aby jste nekonzumovaly názory „svatých“ mužů, kteří nebudou nikdy těhotní a nebudou nikdy rodit.
Dám k dobru příklady těhulky, jež v pátém měsíci cvičila velmi dynamický styl jógy a sama říkala, že malý se takového cvičení dožadoval, či jiné která v pokročilém stádiu těhotenství cca 7 měsíc prováděla právě šíršásanu onen zapovězený stoj na hlavě. Každá žena, i její budoucí dítě ví, co je pro ně nejlepší. Jen vězte, že velice často to co potřebujete, je to po čem vám je dobře a cítíte se spokojeně a ne to na co máte právě chuť. Poslouchejte potřeby svého těla a dítěte a žijte spolu v harmonii.
Je důležité udržovat své tělo v kondici, připravovat se fyzicky i psychicky na porod (velmi často je například oslabené, či trvale spastické pánevní dno je častou příčinou neplodností a problematických porodů). Jak říká staré čínské přísloví: Kde je pohyb tam je život, kde není, tam je smrt.

Závěrečné slovo bych věnoval všem okolo budoucích maminek. Každý jsme individualita a víme nejlépe co je pro nás nejlepší. Můžeme sdílet naše zkušenosti, názory a pocity, ale vězme, že naše víra (i ta, týkající se těhotenství) je nejlepší právě pro nás a nemusí být tou pravou pro ty okolo.

Om Tat Sat

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára