citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 7. februára 2012

Jógamatky

Jógamatky

Ať objevíte jakýkoli diskusní fórum týkající se jógy vždy narazíte na oblíbené téma – podložky na cvičení aka jógamatky.
Nejdůležitější kritéria jsou nízká cena, neklouzavost a trvanlivost.
Bohužel se tyto kritéria na první pohled vzájemně vylučují. Často vyhrává nejnižší cena, jenže podložka se rychle začne drolit a rozpadat, nemluvě o tom, že klouže. Jste-li víkendovými jogíny je to pro vás dobrá volba, ale cvičíte-li pravidelněji pak brzy poznáte životnost jógamatky a zaplatíte si podložku znovu. Lidé do svých koníčků vrážejí spoustu peněz a energie, tak proč někteří jogíni řeší koupi kvalitní jógamatky a vymýšlejí rádoby levnější varianty, které je v konečném důsledku vychází mnohem dráž.
Ve studiích je možnost si jógamatku půjčit. Tato služba je skvělá, avšak mám-li možnost, tak cvičím na své podložce, protože mám rád své pohodlí a ze zkušenosti vím, že ne každý návštěvník jógového centra si s sebou přinese ručník, nebo tílko na převlečení. A kdo má zkušenost s jógou ví, že se občas zpotí. I přes hygienické ošetření erárních jógamatek dávám přednost jak vlastní jógamatce, tak vlastnímu potu :-).
Vaše jógové cvičení je nejen zdravotní tělocvik, ale možná i taková malá motlitba k sobě samému, k matce Zemi, k osobnímu Bohu… Zvnitřnění se. A vaše jógamatka je váš oltář. Není důležité kde a na čem se modlíte, ale proč si život nezpříjemnit, když máme tu možnost?!

Dříve jsem cvičil kdykoli a kdekoli - přímo na zemi, což mělo spoustu nevýhod jako bylo klouzající linoleum, či parkety, koberec, či deka nasáklá potem, ruce a nohy špinavé od hlíny, či dlažby. To vše do té doby, než mi byla podstrčena „jutovka“…  Jutovo kaučuková ekologicky recyklovatelná a téměř nezničitelná jógamatka. Ti kteří si ji již zakoupili jistě potvrdí má slova. Ve studiu DYS máme zkušenost 3 roky staré, několikrát za den používané a stále funkční jógamatky. Jediná kvalitativní změna je jen vybledlost barvy. Můžete ji pořídit  zde http://www.dys.sk/bio-kozmetika-a%C2%A0eco-karimatky/ (ve studiu DYS na Štetinovej 1 si ji můžete i vyzkoušet, abyste nekupovali zajíce v pytli).
Praktikujete-li dynamické styly, oceníte ji, protože se skutečně ani nepohne. Navíc je dobré mít pod sebou přírodní ekologicky odbouratelný materiál a vědět že tento produkt nevyráběly dětské ručičky z třetího světa, jako se to děje u nadnárodních firem. To však neznamená, že bude vyhovovat každému.

Om

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára