citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

štvrtok 2. februára 2012

Ásana

Ásana

Ásana je pozice, v němž tělo a mysl zůstává bez pohybu, bez přepínání, dlouho, s ovládáním dechu a mysli. (A.V.Lysbeth)

Bez pohybu
Jako všechny jógové texty i tento popis neberte doslova, jelikož se slovy nedá vystihnout a obsáhnout vše a navíc v praxi samotné, jakož i v celém životě. V praxi na rozdíl od teorie platí, že vše si vzájemně odporuje. Takže samotný výrok je na rozdíl od skutečnosti buď neúplný, nebo paradoxní. V ásaně, byť se jedná o statickou polohu těla je neustálý pohyb! Na venek statická, uvnitř dynamická. Lépe řečeno nepleťte si pojem bez pohybu a pasivitu. Zachovává se tonus – napětí – neustálý růst, či prodlužování, vytvořený zejména dechem, který dělá ásanu velmi aktivní. (V jógové terminologii se používá pojem uddána což je něco jako tah nahoru. Vzpomeňte si na rostlinu, která se táhne za sluncem a vyvíjí proti gravitaci). Jinými slovy aktivita v ásaně nikdy nekončí, i když jsme dosáhli fyzicky její konečné verze. Pomocí představy se stále prodlužuji, rostu, kroutím, zachovávám postavení páteře atd. Toho se dosahuje protisměrnými tahy jednotlivých částí těla (Podobenstvím vám může být hra přetahování lana. Když dvě skupiny táhnou rovnoměrně proti sobě, lano je napnuté. Ale když jedna skupina povolí v tahu , tak je buď přetažena na druhou stranu, nebo upustí lano a napětí povolí).
Aby těch informací nebylo málo je důležité ještě zmínit fakt, že je-li nějaká část těla v napětí, jiná jeho část je uvolněná. Jak tomu rozumět? Být aktivním, či být pasivním?

Ve spojení s ásanami máme 3 důležité kvality svalů
Svaly které protahujeme (aktivně pasivní),
svaly, kterými protahujeme ty první (aktivní)
a konečně svaly, které se na pohybu nepodílejí a měly by tedy být v nečinnosti (nazvěme je svaly pasivní, i když to není přesné označení).
Dech jako kontrolka skutečných možností
Všechno jógou vytvořené napětí se obvykle „rozdýchává“. Rozpouští se představou a vcítěním se do protahované oblasti s každým výdechem. A jsme u dechu. Dýchání je klíčové. Dech propojuje mysl s tělem. I zmíněný tonus je úzce spojen právě s dechem. Je pilířem mnoha jógových technik.

Zapamatujte si: Přizpůsobte pohyb a pozice dechu, ne dech pohybu a pozicím. Dech je pro vás palubní deskou plnou kontrolek, která vám ukazuje a signalizuje jakou rychlostí jedete, jak vysoké máte otáčky atd. Nezadržujte dech! Zadržení dechu na rozdíl od jeho zatajení (situace kdy přestanete dýchat, když se leknete) je známkou toho, že jste překročili svou míru a organizmus se zamknul a snaží se udržet kompaktním, aby nedošlo k traumatu organismu. Paradoxně je to jeden ze spolehlivých způsobů jak si trauma vytvořit. Jestliže budete i přes tento projev prosazovat svoji vůli nad svými možnostmi, dech jednou povolí a nejslabší článek řetězu praskne. Všichni známe rčení sportem k trvalé invaliditě. Správně by tento výrok měl znít nadměrnou vůlí a neznalostí svých možností k trvalé invaliditě.
Zkuste objevit své hranice, přibližte se k nim, posuňte je a přitom se zkuste vyhnout přetížení svého systému a nalezněte novou kvalitu cvičení.

Dirshti (diršti)

Vědomý pohled pro zvýšení efektu pozice a koncentrace. Jakmile začne mysl rozhýbávat své mlýny i oči začnou těkat a poletovat po okolí. Aby došlo k lepšímu zvnitřnění se a prohloubení jógových ásan užívá se dirshti.
Oči mají chápavou schopnost stejně jako ruce a pomáhají zakotvovat naše tělo v prostoru. Jako se můžeme přitáhnout, či odsunout rukama, můžeme stejně pracovat i se zrakem. Zejména v balančních pozicích nám může vědomé zakotvení pohledu stabilizovat prováděnou polohu těla.
Máme devět základních směrů dirshti: nos, adžňa čakra (oblast mezi obočím nazývaná též třetí oko), pupek, palce (popř. prostředníky) u rukou, dlaně, prsty u nohou, pohled vzhůru k nebi, pohled vlevo a vpravo do dálky.
Dirshti můžete zkusit provádět jak s otevřenýma, tak zavřenýma očima.

Dech a vědomý pohled nás dovedli ke kontrole mysli. Jestliže budete uplatňovat všechny to zásady a instrukce zaměstnáte svoji mysl a tím ji i kontrolujete. A když vás myšlenky odvanou do jiných krajin, což je normální, jen se vraťte zpět k původní činnosti. A už se nám tu rýsuje cosi, co by se dalo nazvat meditací v pohybu.
Jedním ze základních principů jógy je zvnitřňování. Tzn. prociťování pozice těla a dechu, který je specifickým pro každou jednu ásanu. Prohlubující se praxí přecházíme od vnímání vnějšího světa ke světu vnitřnímu. Avšak to by nebyl život, kdyby někdy nebyl vhodný i opačný postup (v takovém případě se však jedná o specifickou kvalitu vnímaní z pozice pozorovatele). Cvičení ásan se stane pomocí prožitku účinnějším. Nejde tedy o kopírování vnější formy, ale o prožití ásany a právě ono procítění dává vzniknout formě. Obsah vytváří formu, ne naopak. A právě prožitek je jeden z vašich nejcennějších majetků a  zkušeností.

Neusilujte o nic, ani řece nemusíte pomáhat, aby tekla…

Ásana (byť je zmiňována v rodě ženském, ve skutečnosti se jedná o rod mužský) se volně překládá jako pozice. Přesnější výraz je „sedlo“.
Abychom lépe pochopili výraz tohoto slova je dobré vědět, že jsou různé pohledy na ásany. 
Původně byla jóga systémem mentálních cvičení (meditací). V Patanjaliho jógasútrach jež se řadí mezi nejvýznamnější jógové zdroje a texty (krom praxe samotné) se ásanou myslí jedna pozice nejčastěji v sedě do které jogín usedne pohodlně jako do sedla a uvolnění těla umožní nerušeně pracovat mysli.
U hatha jógy se jedná o pozice, které učí koncentraci, tělesnému a následně psychickému sebeuvědomění, ovlivňují činnost žláz, pohybové a nervové soustavy. Jednoduše řečeno tělovýchovný systém pro fyzickou a psychickou hygienu…

Je mnoho pohledů na to jak jednotlivé ásany fungují. Pozice bychom mohli rozdělit na pozice ve stoji, v sedě, v leže, na silové a relaxační, na balanční, obrácené, torzní, předklony a záklony a to nemluvím o jejich kombinování.

Nabídnu vám jedno z prostších, ale přesto funkčních vysvětlení:
balanční polohy stabilizují tělo a mysl.
Obrácené vám převrátí svět a kapsy vzhůru nohama a tak můžete přijít jak o své drobné, tak i o některé vhledy vnímání tohoto světa a reality.
Torzní vám z těla udělají ždímající se ručník.
Díky předklonům se vždy můžete přesvědčit, zda vaše nohy nepotřebují umýt a dodávají pokoru, které v našem světě mnoho není.
Záklony obecně otevírají. A to nejen páteř, ale i oblast srdce, emoční bloky, dělají člověka otevřenějším a učí přijímat nové věci.
Relaxační klidní a uvolňují, atd.


Existují ještě specifické pozice tzv. mudry. Jedná se o gesta, která upravují lokálně energetický tok v těle. Pozice prstů, pohledu, či celého těla.

Osobně upřednostňuji trochu jiný způsob rozdělení ásan, či chcete-li způsob práce s tělem. A to na:
protahovací,
posilující,
balanční,
koordinační,či pohybové
a reakční.

Myslím, že toto rozdělení snad ani není nutno rozvádět.

Kromě tzv. statických pozicí stojí za zmínku i dynamické formy ásan. Ty jsou přípravou na obtížnější ásany, anebo jde o aktivní propojení pohybu s dechem a změnu polohy páteře – tzv. vinyasa.






Nedejte se odradit a nezapomeňte, že nejde o dokonalé provedení všech ásan a výše popsaných instrukcí, ale o neustále navracení pozornosti k nim při praxi samotné.
Přeji mnoho zdaru a pevnou vůli vytrvat .

Hari Óm

3 komentáre:

  1. Super, citam to uryvkovo a same dobre veci pises :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dekuji a preji ti at ti slouzi ve vlastni praxi.
    Om

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm , bacground je sice pekny , ale text je necitatelny , za textom by mala byt jednofarebna plocha.

    OdpovedaťOdstrániť