citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 21. februára 2012

Vinyasa Flow Yoga

Vinyasa Flow Yoga

V rozvrzích studií mívám u lekcí jógy připsané různé přívlastky. Často se pak setkávám z dotazy typu „ jak se ta jóga vlastě jmenuje? Power? Hatha?“ Nejpřesněji bych svoji sdílenou praxi popsal jako Vinyasa Flow Yoga. Jenže tento název lidem mnohdy nic nenapoví a právě proto volíme pro jejich lepší orientaci názvy známější. Přesto bych tento název rád vysvětlil.

Vinyasa Flow Jóga je fyzické cvičení. Pro její praxi je třeba mít jistou míru tělesné zdatnosti, anebo pevnou vůli si tuto kondici vybudovat. Cílem cvičení je, abyste se během něj nesli na vlně dechu a je jako řeka směřující do moře. Jako řeka, která neustále plyne a tak se i Vy nechali plynout bez zastavení a proplouvali z pozice do pozice taženi stabilním proudem dechu ke svému cíli.

Název

Vinyasa označuje důležitost přechodů mezi pozicemi a Flow označuje plynutí, tok…

Vinyasa je název pro specifické přechody mezi pozicemi. Asi nejznámější Čaturanga dandásana, úrdhva mukha švánásana, čaturanga dandásána a adhó mukha švanásana (přechod klik, pes s hlavou nahoru, klik a pes s hlavou dolů – pojmenováno podle psa který po probuzení vždy tímto způsobem protáhne tělo) a s nimi súrja namaskár (pozdrav slunci), či tzv. čakra vinyasa (známá též jako čakrásana. Nehledejte nic složitého, je to totiž prostý kotoul vzad ).
Můžeme se na ni dívat i z pohledu energetického (pránického) působení, kdy změna poloh koncových částí páteře (hlava a pánev) vůči zemi ovlivňuje energetické toky v těle.
Jako poslední zmíním spirituální působení. Vinyasa je chápána jako forma opakující se motlitby.
Flow znamená plynutí, tok. Ten můžete chápat jako plynutí pohybu, anebo plynutí dechu (dech chápeme také jako pohyb).
Yoga se nejčastěji překládá jako sjednocení. Chápu ji jako osobní vědomou cestu člověka k sobě samému.

Původ

Jedna se o dynamicky styl jógy. Na západě asi nejznámější, relativně nová a zároveň tradiční je asi Ashtanga Vinyasa Yoga a z ní čerpajíc vychází v dnešní době komerčně nejúspěšnější sestřička Power Yoga.
Na rozdíl např. od AVY (Ashtanga Vinyasa), v níž jsou přesně dané série, které byly vytvořené zejména pro dospívající chlapce má VFY (Vinyasa Flow) širokou paletu možností. Každý si v ní najde co potřebuje. A tak vám mohu vám nastínit pouze svůj pohled. Nebudu vám tvrdit, že je jediný správný, nicméně se mi během let experimentovaní s tradičními i vlastními sériemi zformoval do kompaktního a fungujícího celku.

Na úrovni těla považuji za klíčovou práci s kostmi, což napomáhá změnit rozložení napětí v těle, zejména napětí fascií. Dalšími velkými tématy jsou centrální osa (páteř) a kloubní spojení, které ovlivňují její postavení (zejména se jedná o oblast hrudního koše a ramenní pletence a oblast pánve a kyčelní klouby). Každá část těla vydá na jedno celé veliké téma. Tělo je jako napnutá síť a když zatáhnete za jeden konec, reakce se bude šířit celou touto sítí, takže ovlivněním jedné části měníme celkový obraz. Toto vše je úzce propojeno s našim emočním a mentálním stavem.

Po cvičení byste měli pociťovat klid a přitom by ve vás měla volně proudit probuzená energie. Nemělo by se stávat, že pár hodin po cvičení budete bez energie, jako by vás vysál upír. Cvičení by vás na všech úrovních mělo rozvíjet všestranně – posilovat, dělat flexibilnějšími a koordinovanějšími. Měli byste se cítit jako jeden celek a získávat na stabilitě jak vnější tak vnitřní.

Dynamické a tradiční styly I

Proč právě dynamické styly, když jsou k dispozici styly tradiční? Lidé máme různé potřeby a dispozice a svůj závod začínáme z různých startovních pozic. Jógové styly jež pracují s pevně danými sériemi neberou v potaz různé možnosti jednotlivců. Což uzavřou tvrzením, že toto cvičení není pro každého. A mají pravdu, jenže to může mít za následek elitářství a nechtěný růst ega špatným směrem.
Tradiční hatha jóga, tak jak je pojímaná u nás se soustřeďuje zejména na protahování svalů a uvolňování kloubů za účelem získání flexibility (viz koncept že flexibilní tělo dělá pružnou mysl, což je projevem mládí). Jenomže často zapomíná na zpevňování a posilování. To je důležité z důvodu lepšího vyvážení napětí v těle.

Je jedno jestli cvičíte pevně dané série, anebo máte vlastní. Důležité je jestli vám pomáhají. Jestliže navštěvujete lekce jógy, velmi často nejde o styl který provozujete, ale o učitele. O to, jak vám informace předává, jak se v daném prostředí cítíte a jak na vás cvičení působí.

Právě pro své danosti (resp. „nedispozice“) jsem hledal způsob jak zformovat cvičení tak, aby se zefektivnilo a zároveň bylo pro tělo bezpečným.
Dosáhnutí rovnovážného stavu je práce na celý život, protože udržování rovnováhy není statický děj. Polohy se neustále mění a neustále vyrovnáváme. Zpětně mi přijde úsměvné jak mi při tanci vytýkali přílišnou ztuhlost a v gymnastice nezpevněnost a vláčnost. Každý z těchto koníčků vyžadoval rozdílnou kvalitu a právě praxe jógy mi dovolila zkoušet kombinovat tyto kvality.

Jóga by neměla mít nevázanost, vláčnost, ani křečovitost, či kvalitu spartakiádního provedení. Naopak měla by mít vnitřní pevnost, stabilitu, jistotu, lad a vnější jemnost, plynulost a lehkost provedení.

Dynamické a tradiční styly II

Dynamické jógové styly jsou oblíbené zejména aktivními jedinci. Naopak o jejich velkou kritiku se starají zastánci tradiční hatha jógy (Hatha jóga je jógou fyzického těla, takže paradoxně dynamické styly jógy do ní taktéž patří). 

Dynamickým stylům je vyčítána krátká tradice a z pohledu provedení fakt, že se v pozicích nesetrvává tradičně co nejdelší dobu. V západním pojetí hatha jógy to znamená kolem 10 dechu, nebo maximálně pár minut. Jenomže v Indii tradičně znamená setrvat v pozicích hodiny, nebo tak dlouho, jak je to možné s fixovanou vnitřní pozorností a vnější nehybností. Ale buďme upřímní, kolik znáte jogínů co udrží pevně směřovat koncentraci po tak dlouhý čas v jedné pozici? Pro těkavost naší mysli v dynamických stylech užíváme okolo od 5 do 10 dechu a snažíme se koncentrovat za pomoci pohybu. Po zvládnutí koncentrace v pohybu je soustředění v jedné poloze mnohem jednodušší.

Je dobré si uvědomit, že vědomé cvičení těla ať je jakékoli přispívá k duševní pohodě, může být přípravou na praxi mentální jógy a slouží zejména k SEBEUVĚDOMOVÁNÍ.

Je hloupé a rigidní směšovat nutnost dodržování tradičního, mnohdy s nepochopenou, anebo neprožitou funkčností.
Právě pro lepší funkčnost zařazujeme kratší výdrže (jedná se o plnohodnotnou přípravu) a jen u vybraných pozic setrváme po delší dobu (zařazení alespoň jedné pozice s delší výdrží je též důležité).
Z pohledu inervace pohybového aparátu (propojení komunikace sval a mozek) je vše v pořádku. Chceme-li však ovlivňovat orgány, je opravdu třeba v pozicích držet delší dobu, tak jak učí hatha jóga.
Za příliš málo zmiňovaný a přitom nejdůležitější pokládám vliv práce s dechem pro jeho funkci spojovat tělo, mysl a emoce.
Pro posílení hlubokých (a vlastně všech) svalů nám lépe pomůže pomalý dynamický pohyb než statické výdrže. Nehledě na nepochopení popisu výdrže v pozici. Statické výdrže ve skutečnosti statickými a úplně uvolněnými nejsou. Statika je jen na povrchu. Uvnitř je neustálý pohyb a aktivita. Aktivitou nechápejte napětí. Jakmile uvolníme aktivitu, dolehne na nás síla gravitace a hroutíme se bezvládně k zemi. Viz známý příměr příběhu Buddhova prozření „…když není struna napnutá nehraje a když se napne moc, praskne…“
Jestliže neovlivňujeme své orgány přímo výdržemi v pozicích, tak nepřímo je ovlivňujeme. Prací s dechem dochází k jeho prohlubování, což má za následek masírování orgánů v břišní a hrudní dutině. Takže vlastně nezapomínáme ani na orgány .

Důležité je zaměřit se zejména na praxi.
 
Kritizovat znamená nesoustředit se na to co člověk dělá a což má za následek zbytečné rozptylování se. Kdo nezkusil, tak neví. Podotýkám, že vyzkoušet praxi neznamená ochutnat jednu lekci, ale pravidelné cvičení. Jen pak můžete objevit skutečné působení na organismus.
Ale i jednorázová zkušenost může mít pro Vás výpovědní hodnotu.

Jóga je fyzickým cvičením s přesahy do dalších kvalitativních složek života. Nezaměřujte se proto jen na výdrže v pozicích, ale i na způsoby jak proplout z jedné pozice do druhé.
Pro praxi jógy nejsou důležité její přívlastky ale o způsob provedení, kvalita cvičení a jeho předávání.

Ve zdravém těle zdravý duch

Jestliže se rozhodnete pro jógovou praxi, nezapomínejte, že na cestě jógy neexistuji začátečníci a pokročilí, ale pouze ti co jógu cvičí. Nejde o tělesné, či duševní dispozice.
Každý má na čem pracovat. Začátečníci bez zkušeností si osvojují základní pravidla a zkušenější tyto pravidla prohlubují. Nejsou třeba žádné zvláštní dispozice (flexibilita, věk, či znalost jazyka, co se podobá rozsypanému čaji). Přesto znovu upozorňuji, že cvičení Vinyasy Flow je fyzické a vyžaduje jistou fyzickou kondici. Možná se trochu zpotíte. Nedejte se však zastrašit, pocení je zdravé, pomáhá detoxikovat organismus. Navíc vhodnou průpravou se vaše kondice rychle zlepší a to ovlivní i váš běžný život.
Případné zdravotní problémy doporučuji předem konzultovat – toto upozornění se týká pro všechny zájemce o pohybové aktivity!

Nenechte se zmást přívlastky. Veškerá označení jógy by měla sloužit k lepší orientaci. Bohužel se zaměnila orientace a komercionalizace a tak tyto názvy mnohdy ztratily svůj původní účel. To má za následek jen dezorientaci. Nejlepší je vždy vlastní zkušenost a tak neváhejte vyzkoušet každou jednu hodinu a každého jednoho lektora. Přeji vám, ať najdete pro Vás toho nejvhodnějšího. Na názvu nakonec nezáleží, důležitá je jen praxe.

Om

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára