citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 20. marca 2012

Ego 2. část (bloky)


Ego 2. část  (bloky)

Techniky

Dříve mě přišly rady týkající se praxe příliš nepřesnými a neuchopitelnými. A Představoval jsem si konkrétně vymezené  techniky. Odpovědi jsou však dostupnější mnohem snaze, než většina lidi tuší. I prostředky se zdají být neatraktivní a příliš jednoduché. Právě pro svoji dostupnost a snadnost pochopeni bývají opomíjeny. Obvykle potřebujeme velkolepé příběhy, legendy opředené tajemstvím a složité návody abychom přijali návod který nás dovede ke chtěnému poznání. Ale tyto atrakce nejsou důležité, jsou jen pozlátkem, podstatné je jen cvičení a vytrvalost. Pokud potřebujete konkrétní techniky, práce s tělem Vám je nabízí.

Je to jako když Vám někdo řekne „medituj, sedni si, zavři oči a začni pozorovat svůj dech.“ Velmi jasná a čistá instrukce, ale bez znalosti mapy svých myšlenkových pochodů může být i takováto jasná rada těžko uchopitelná. To proto, že tato technika neslouží pouze k meditaci, ale prvotně k sebepoznání, naučení se pozorování a nezasahování. Meditaci nemusíte totiž chápat jako nějaký konkrétní stav, anebo těžko dosažitelnou činnost. Meditace je především cvičením pozornosti, zejména dokud nemáme pevnou koncentraci. Neustálé se navracení se k prvotním instrukcím. Naše mysl ruku v ruce s naším egem nehodlají pustit své opratě, bojí se nejen o svoji pozici, ale doslova o svôj život. Nemusí nám jít o jejich zničení, či rozbití. Stačí jen jejich dočasné uklidnění a stáhnutí se z řídící pozice. Přesto se ego brání zuby nehty. Ego není zlé, přesto nám může velmi výrazně komplikovat život. Je to jeho přirozené nastavení. Neustále se skádá, vytváří celek a ohraničuje nás. A snaží se nás, přesněji sebe (resp. svoji identitu) chránit. Ego je vlastně nádobou na vodu, dává nám tvar a tvoří nám hranice, abychom se nestali neforemnou louží a nebyli slití v jeden veliký oceán. Vytváří individuální bytost.

Bloky   

Bloky, neboli překážky funkčnosti. Na fyzické úrovni je známe všichni. Zaseknutý krk, bedra, nemožnost pohybu. Jenže takovéto bloky máme i v jiných částech našeho já. A tak jsou bloky mentální, emoční, energetické a kdo ví jaké další.
Bloky jsou velmi často vnímány jako něco negativního, jenže bloky JSOU PROJEVEM ZDRAVÍ. Jsou tu jako vyrovnávací mechanismus pro nerovnovážný stav, jsou tu  ABY NÁS CHRÁNILY.
Toto vyrovnávání funguje stejným způsobem jako když roste strom na svahu a kus svahu se zřítí. Strom pak roste nakřivo. Aby se při následném růstu nezlomil, anebo nevyrval z kořenů, musí se přizpůsobit okolním změnám. Bloky nejsou naším prokletím, jsou pro nás pomocí a požehnáním. Chrání nás před poškozením a zničením našeho systému, byť se za jeho poškození mylně považují. Komplikací se stávají, když už bloky nemusí plnit svoji funkci a přesto jí stále plní. Typickým příkladem je když si zlomíte nohu. Při hojení dochází při pohybu k přenosu zvýšené zátěže na zdravou nohu. Po úspěšném zhojení však návyk přenosu zátěže na nepoškozenou nohu zůstává. Tělo si opakováním vytvořilo funkční vzorec pohybu, který přetrvává. Jakmile bude tento vzorec nadbytečným a život komplikujícím a budeme-li mít potřebu změny, je jedinou cestou změnit strukturu těla a funkčnost pohybu pomocí terapeutických technik.  


Bloky mohou být akutní a chronické. Přes svůj nepříjemný charakter mohou být blokády velkým požehnáním, protože znemožní provozování Vašich obvyklých rituálů a návyků. To může být velmi prospěšným pro nemožnost navyklého a možnost obrátit se do svého nitra, možnost stát se aktivně pasivním pozorovatelem svého života.

Mějte rádi svoje bloky a akceptujte i své nepohodlí. Netřeba nic měnit. Akceptace výchozího stavu změnu přináší samovolně. Stačí nepohodlí nedávat tolik pozornosti, byť ji přirozeně strhává. Časem se prožívání nepříjemného změní, bloky se mohou začít přirozeně rozpouštět a s ním příjde i nové prožívání přítomného okamžiku.


Subham astu sarva džagatam

Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára