citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

štvrtok 1. marca 2012

Jóga, humor a smích


Jóga, humor a smích



„Je důležité mít vlastní nádor a smysl pro tumor.“

Po jedné jógové lekci probíhala v jógovém studiu debata dvou slečen. „…no a oni se tam smáli! Myslím, že to není vhodné se při józe smát, tam by se měl každý soustředit...“
Smích je kořením života a osobně si neumím lekci jógy alespoň bez jednoho vtípku představit. A to i kdybych se mu měl zasmát jen sám. Nikde není psáno jak má lekce vypadat. Každá lekce jógy je originál vznikající souhrou vnějších a vnitřních událostí každého jednoho účastníka. Vše záleží od preferencí na tom, co v dané chvíli učitel považuje za důležité. Jestliže jógové cvičení berete vážně a nesedí Vám způsoby lektora, nezavrhujte kvůli němu celou jógu, ale zkuste najít pro vás vhodného jógového učitele. Sami si vybíráme od koho se chceme učit a čerpat. A není na světě člověk ten, co by se zavděčil lidem všem.

Smích je nejlepší pránájámou (dechovým cvičením). A k tomu přirozenou… Lidé mají obecně tendenci prahnout po složitých způsobech k dosažení svých vytýčených cílů. Ale odpovědi bývají prosté, což se jim často nezamlouvá. To stejné platí i pro jógové techniky. Nejde o to jak moc komplikovaně se zauzlíme, to je jen pro vnější efekt, aby to vypadalo „cool“. To o co nám na fyzické rovině jde nejvíc je dech.

Jak neustále opakuji, v jógovém cvičení je klíčový dech. Při ásanach dostáváme tělo do pozic, které nám komplikují dýchání právě proto, abychom jeho funkci zkvalitnili posílením slabých partií a uvolněním partií přepjatých.

Jógové cvičení je samo o sobě takovým malým dechovým cvičením – pránájámou. Respektive jeho přípravou. Ať praktikujete cvičení ásan, anebo dechové techniky vězte, že smích je jednou z nejpřímějších, nejsnadnějších a nejúčinnějších technik jak pracovat fyziologicky s dechem a držením těla. Tomuto odvětví se věnuje celé jedno jógové odvětví. Jóga smíchu.

Úsměv a smích - účinek a použití

Při pohledu do motivovaných a soustředěných tváří seriózních jogínů a jogínek při hodině to někdy vypadá jako by šlo o život.

  • Viděli jste se v zrcadle když jste koncentrovaní, nebo přemýšlíte? Poproste partnera, či kamaráda, aby vám v takový moment udělal fotku. Asi budete překvapeni stejně jako já, když jsem kdysi přicházel vyčistit si hlavu a odpočinout si po práci do parku a už z dálky se mi kamarád smál a křičel na mě proč že se mračím?! Velmi seriózně jsem mu odvětil, že se nemračím, že přemýšlím a tudíž ve tváři výraz mít nemohu a nemám. Ale jak moc jsem se mýlilJ

Úsměv

Nemusíte přímo řvát smíchy, či z míchy vyprsknout. Stačí se pousmát. Mírný úsměv odvede víc práce, než tušíte.
Při cvičení není vhodné soustředit se do míst, které bolí. Soustředěním se na místo bolesti ji jenom prohloubíte. Je to jako když přilíváte olej do ohně. Při cvičení se doporučuje dané místo takzvaně „prodýchat.“ To proto, že se začnete soustředit na dech. Běžná reakce totiž je, že vzniklá bolest nám s sebou vezme pozornost a najednou přestáváme dýchat, anebo se nám zvýší rytmus dechu, což je doprovázeno změnou emočního stavu. Zpomalení a prohloubení dechu uvolňuje nejenom bolest, ale i klidní mysl. A tak dýchejme zhluboka.
Úsměv je blahodárný, protože nám pomáhá uvolnit pomocné dýchací svaly a tím dech prohloubit. Pomáhá uvolnit a posílit mimické svaly, zejména ty, které se stahují při úsilí se nadechnout. Všichni známe situaci, kdy lapáme po dechu a nosní dírky se stahují a brání nám v nádechu.
Smích ovlivňuje náš emoční život, protože se během něj uvolňují biochemické látky, které nám způsobují příjemné stavy a tím se zlepšuje i kvalita prožívaného života.

Nejde o to „rozřechtat se“ na plné kolo, ale o úsměv, anebo o jeho představu, pocit, esenci…

Vyprsknout z míchy

Na rozdíl od úsměvu a jemného smíchu, záchvat smíchu tzv. vyprsknutí smíchy s sebou nese jiné kvality. Je to velmi účinné a silné dechové cvičení. Značně namáhá svými stahy bránici a uvolňuje svaly pánevního dna. Výsledkem bývá, že si při záchvatu smíchu můžeme i „cvrknout do textilu“. Po odeznění se většinou cítíme unaveni. Důvodem je právě nadměrná činnost bránice, která není na tak velikou zátěž zvyklá a po tak veliké zátěži potřebuje odpočinek. Tohoto efektu používá (ve vztahu ke svalům, ne ve vztahu k samotné bránici) cvičení nazývané postizometrická relaxace. Tento způsob zvyšování svalové flexibility se někdy užívá i při hodinách jógy. Nejdříve stáhněte svaly příslušné oblasti do maxima a následně je uvolněte a protahujte.
Záchvaty smíchu nejsou při komplexní hodině nejvhodnější. Jestliže je hodina rozdělena do úseku, pak není důvodu nevyužít kvalit tohoto přirozeného cvičení.

Úsměv vnější a úsměv vnitřní

Nemusíme se smát jen navenek, smích, či úsměv si můžeme i představit. Můžeme se usmívat vevnitř. Toto je velmi mocná a jednoduchá technika. Samotná představa tohoto pocitu nastartuje změny ve vašem nitru i na vašem těle.

Nezapomínejte že ve spojení se cvičením ásan máme 3 důležité kvality svalů
Svaly které protahujeme (aktivně pasivní),
svaly, kterými protahujeme ty první (aktivní)
a konečně svaly, které se na pohybu nepodílejí a měly by tedy být v nečinnosti (nazvěme je svaly pasivní, i když to není přesné označení).

To platí i pro obličejové svaly! A uvolnění obličejových svalů je nezbytné nejen pro cvičení ásan, ale i pro všechna dechová cvičení! Bez tohoto požadavku, nikdy nebudou plnit funkce, které jim bývají připisovány. Stav obličejových svalů totiž zrcadlí stav vaší bránice!
Mohu vám zaručit, že při soustředění se vaše svaly stáhnou. Naopak mírný úsměv je uvolňuje a po mohutném smíchu se následně uvolní samy. 

Buďte optimystičtí
„Když má problém řešení, není třeba si dělat starosti, když je nemá starosti nepomohou.“
            Jeho svatost Dalajlama

Jestliže Vám při hodině není do smíchu, nenuťte se do něj. Ale třeba mírný úsměv změní Váš momentální stav. Přeji vám veselé praktikování jógy a široký zubatý rohlík na tváři.

Hari Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára