citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 13. marca 2012

Osvícení z nutnosti


Osvícení z nutnosti      


Člověk se nemění na základě svého přímého rozhodnutí, ale na základě tlaku. Je jedno zda jde o tlak vnější anebo vnitřní, důležitý je fakt, že nejde o spontánní rozhodnutí. Jinými slovy, člověk začíná hledat řešení, až když nastane problém. Jde o snahu vybalancovat vzniklou situaci. Snaží se o nápravu škod. Stejné je tomu i s důvody k jógové praxi. Pro většinu lidí je prvotním impulsem k jógovému cvičení zdravotní, anebo mentální problém. Jóga se tedy stává cestou ke zdraví, ke znovunastolení rovnovážného stavu.

Na problém nemusíme tedy nahlížet jako na něco špatného, ale jako na výzvu. Výzvu přizpůsobit se novým okolnostem…

Z mého pohledu nejsou podstatné Vaše pohnutky k jógové praxi. Důležitá je jen praxe sama o sobě. Pohled na ni se vám bude vyvíjet stejně jako ze semínka vyvstane klíček, nějakou dobu roste k nebi a najednou se objeví poupě ze kterého se následně rozvine květ. Květ uschne a stane se podložím pro novou generaci. Neustále dokola a přesto jinak…

Jóga není náboženstvím, ani tělocvikem. Jóga je souborem technik které nám pomáhají pochopit a akceptovat jak sami sebe, tak všechny vnější okolnosti. Praxe jógy nám dává pochopení a dělá z nás skutečné lidské bytosti.

Vnitřní pevnost, vnější měkkost

Snažíme se dosahovat kvality vody. Snažíme se dosahovat vnitřní pevnosti a stability a povrchové poddajnosti. Jestliže bychom se totiž stali příliš pevnými na úkor vnější jemnosti, staneme se zároveň i velmi křehkými jako porcelánová panenka. Naproti tomu, když budeme příliš vláční bez pevného jádra, ztratíme vnitřní tonus a vnější formu, která nám určuje naše vlastní hranice a nebudeme tak celistvými. Jde tedy o balanc mezi pevným středem svého já a schopností být přizpůsobivým ke vnějším vlivům.
Tyto způsoby můžeme aplikovat jak pro cvičení ásan, tak v běžném životě.

K těmto kvalitám se váží pojmy udána, Sthira a sukha.

Udána tento výraz by se dal vyjádřit jako projev života. Vnitřní tah, energie směřující proti gravitaci. Podobně jako když se květina táhne za sluncem a probojovává si cestu skrze zemskou tíži. Ud v sanskrtu znamená „ vzestup, stoupání“.

Sthira znamenající „pevný, tvrdý, kompaktní,  silný, trvanlivý, dlouhotrvající“.
Sukha znamenající „ dobré místo, pohodlí, snadný, milý, sympatický, jemný a mírný“. Vyjadřuje prostor  umožňující dobrou funkci.

Co se týká samotného tělesného cvičení, nejde ani tak o to, že bychom měli slabí, anebo zkrácení. Jde zejména o sebeuvědomění, o zprůchodnění informační dálnice mezi mozkem a jednotlivými částmi těla, o zprůchodnění nervové sítě, o inervaci.

Sebeuvědomění také souvisí s pochopením svých limitů a skutečných možností. Velmi často se stává, že po sobě chceme více, než můžeme anebo naopak nepracujeme se svými skutečnými možnostmi. Žijeme ve společnosti plné stresu. Jsme učeni tomu co bychom měli, ale nikdo nás neučí kým skutečně jsme a co zvládneme. Vše se děje ve prospěch společnosti, ale kdo se stará o jedince jako takového? Je třeba se o sebe starat, protože toto za Vás nikdo neudělá!

Co se týká cvičení ásán, naše možnosti jsou určeny zejména možnostmi naší kostry, našich kloubů. Šlachy, svaly a vazy mají druhotnou úlohu. Možná budete smi překvapeni, kde leží Vaše skutečné možnosti.
Když se ohlédnu zpět, před několika lety bych nevěřil, že budu stát tam kde stojím teď. Z vlastní zkušenosti vím, že jsem nedošel na konec cesty a jsem si vědom toho, že mé hranice jsou ještě dále. Právě vědomí dosavadní změny mi dává víru a sílu pro další cestu. Na tuto cestu je třeba si s sebou do batůžku přibalit slečnu trpělivost. Ale to není důležité.

Cvičení ásan je sice krásnou disciplínou, ale bylo by hloupé a samoúčelné ulpět pouze na formě. Důležitost cvičení nespočívá v jeho kráse,to je vedlejší aspekt. Neznamená to, že z něj nemáme mít radost a kochat se z jeho krásy, ale netřeba mu dávat větší pozornost, než zaslouží. Důležitost spočívá v tom, co nám praxe-cvičení přináší. A co že nám přináší? Jóga nám posiluje naše tělo a ducha, učí nás prožívat přítomnost, akceptovat sama sebe, své hranice a možnosti, uvolňuje napětí, posiluje nás a „dobíjí naše baterie“. A to na všech úrovních od fyzických, přes mentální, emoční i energetické.  

Pamatujte, že živý organismus se přizpůsobí. Přizpůsobivost je projevem života a změna je tedy reakcí na vzniklou situaci.
 Změna nepřichází jako projev vlastní vůle, Jsme totiž přirozeně líní. Být líným není špatné, nebo dobré, být líným je fakt. Tato vlastnost nás může limitovat, anebo pro nás může být důvodem ke „zpohodlnění“ a zefektivnění našeho života. Takže i tato vlastnost, která je obecně pojímána jako špatná a je v křesťanství jedním ze sedmi smrtelných hříchů, může být dobrým důvodem pro změnu. Každý jsme líný, lišíme se v lenosti jen různým projevem, prostředím a situacemi. Změna přichází jako tlak podnětů z vnějšího prostředí. Změna nepřichází jako projev vlastního rozhodnutí samo o sobě, jako projev vůle, ale přináší ji vnější tlak, potřeba a nutnost.

Dejte si pozor na to, co si přejete. Vše se Vám splní. Vždy dostaneme to, co chceme jen to nemusí být takové, jako si představujeme. Je třeba být rozvážnými a zvažovat co si přejeme, dobře formulovat své přání a hlavně se nezatěžovat představami. Realita je totiž spjatá se zemí, zatímco představa nestaví na pevných základech. Představy jsou nestabilní vzdušné zámky. Jakmile jeden zámek zmizí, objeví se další. Protože chtění způsobuje lpění a lpění způsobuje utrpení.

Častým důvodem cvičení jógy bývá i ovlivňování našeho mentálního a emočního stavu. Je však výhodnější ovlivňovat emoce a myšlení přímo. Praxe jógy nám může být pomůckou a může poukázat na to co potřebujeme, ale nic sama o sobě nezmění. To vyžaduje vlastní práci na sobě a integraci nových návyků do běžného života. Jóga nepřináší změnu sama o sobě, je pouze souborem fyzických a mentálních technik umožňující a pomáhající nám změnu provést a tím zlepšit kvalitu svého života.

„Nejrychlejší cesta k ukončení války je prohrát ji.“
George Orwell
                                                                   
Jóga je především tvrdou prací sama na sobě. Bojem proti svým démonům a nakonec proti svému největšímu soupeři, sobě samému. A teprve až všechny porazíte, teprve pak zjistíte, že jste sami poraženi.

Přeji Vám splnění Vašich snů

Om Tat Sat     

1 komentár:

  1. Petře, vzpomněl jsem si dnes na Tvůj citát ohledně lpění a utrpení a jsem rád, že jsem narazil na tento kousek Tvého díla. :)
    Měj se báječně, zdraví Tě JardaG z Brna! =)

    OdpovedaťOdstrániť