citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 6. marca 2012

Pomůcky jsou cool a sexy


Pomůcky jsou cool a sexy


Na lekcích jógy můžeme spatřit nejroztodivnější předměty a pomůcky počínaje jógamatkami, overbally, gymnastickými míči, přes bločky (malé cihličky nejčastěji z pěnového materiálu) a popruhy různé délky. Rád bych u vás vzbudil zájem o aktivní používání jógových pomůcek. V Iyengar józe se na rozdíl o jiných typů jóg pomůcky používají běžně. Jedná se o velmi rehabilitační a poklidný způsob cvičení. Ale nevidím důvod, proč pomůcky nepoužít i při dynamických stylech pro aktivně založené jedince. Každý máme tělesné dispozice, které se navíc mění stejně jako počasí, je dobré s nimi pracovat pro vybudování správných návyků a technik. Vůbec se nemusíte zaobírat tím, zda to vypadá dost „cool“, či sexy. Nejde o to jak pozice vypadá, nejde o formu, ale o správné zaujetí a procítění pozice. Jakmile jednou cítíte to, co máte cítit, přestanete řešit věci na povrchu a ponoříte se do vnitřního světa – světa prožitku a nestaráte se o to jak vypadáte před ostatními. Zapomenete na formu a necháte se unášet jejím obsahem. Věřte, že tímto si projde mnohý cvičící, ale jestliže cvičí důsledně a poctivě, tak mu nezbude čas na tuto nadbytečnou ztrátu pozornosti. V tomto ohledu je dobré ujasnit si priority a pustit se do boje sama se sebou. Jakmile se porazíte, stáváte se zároveň poraženými a akceptujete se takoví jací jste. Pak nastává zlom.
Mnohdy se stává, že se někteří cvičenci do pozice doslova narvou, což není dobře. Jógová praxe není o rychlosti a o uspěchanosti. Není o tomto typu tvrdé vůle. Zapomeňte proto na úspěch, protože nám jde o kvalitu nezávislou na čase, není kam spěchat. Vše přijde v pravý čas. Cvičíme se být trpělivými. Volní způsoby mohou být destruktivní. Nesnažte se být úspěšnými, základem tohoto slova je spěch a my nemáme kam spěchat. Naším cílem je jógovat pro radost dokud dýcháme. Jóga je o trpělivosti, vytrvalosti a disciplíně. Měli bychom mít kvalitu jemné, avšak stále tekoucí vody, na povrchu jemná, s obrovskou vnitřní silou. Ta časem rozemele i ten nejpevnější kámen na prach...

Pomůcky nám nahrazují to, čím nás příroda neobdařila, jsou dopomocí našim momentálním dispozicím. Správné zaujmutí ásan není závisle na tom, zda pomůcky používáme, anebo ne. Mohou nám však výrazně ulehčit a urychlit naši práci a pochopení toho, co děláme. Možná namítnete, že jsem před chvílí psal o spěchu něco jiného. Ne, neodporuji si. Nejde o to být jako rozbouřená řeka, která strhává mosty, ale také to neznamená být bez pohnutí, jako zahnívající voda. Jde o to najít si vlastní tempo, protože ani život není statický. Život je neustálý tok, neustálý pohyb.
Nebojte se používat pomůcky, v některých pozicích je jistě velmi brzo je odložíte, no a jiných za ně začnete být vděční. Nezapomínejte, že náš fyzický stav se mění stejně, jako se mění pozice slunce na obloze.

Bločky

Bločky (malé cihličky) nám mohou pomoci zmenšit rozdíl mezi zemí a nejčastěji horní končetinou. Takže jestliže máte v nepoměru délky končetin a trupu, či příliš zkrácené některé partie – zejména zadní stranu nohou a zádové svaly což není nic neobvyklého zkuste použít bločky. Velmi častým důvodem, proč se nemůžeme např. dotknout prsty země je, že vám narostly příliš dlouhé nohy (nikdo nepředpokládá, že byste jako modelky a modelové měli mít zkrácenou spodní část zad a zadní část nohou například od sedavého zaměstnání J).
Tím, že použijeme bloček se můžeme přiblížit zemi, odlehčit a správně rozložit váhu. Což Vám v konečném důsledku pomůže uvolnit se. A právě aktivní uvolnění je pro správné provedení ásany nezbytné.   

Popruhy

Popruhy nám pomáhají při rozdílném poměru končetin mezi sebou, nebo s trupem a při zatuhlých ramenech. Můžeme je použít jak pro přitažení se k dolní končetině, tak pro její přitažení k tělu, pro protahování paží za nebo kolem trupu, pro budování klenby chodidla. Tak můžeme vyvinout větší sílu a hlubší protažení partií, které by nám to sami o sobě nedovolily. Použití je vskutku široké a závisí na vašich zkušenostech a možnostech.

Je dobré mít během cvičení pomůcky vedle sebe k dispozici, možná je nepoužijete, ale kdyby náhodou ano, případné odbíhání nebude rušit vaši koncentraci a tok cvičení. Používáním pomůcek se dostanete mnohem rychleji do obtížnějších variant jednotlivých ásan a brzy se z Vás stane „hustojogín“, či „megapřísná jogínka“ ale to Vám už bude jedno jak pozice vypadá. A možná budete v ásaně prožívat něco, co bude mnohem silnější zkušeností, než je pouhé tělesné zaujetí pozice. Zkuste to sami, zkušený instruktor vám jistě rád poradí.

Om

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára