citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

nedeľa 4. marca 2012

Koncept práce tělesného jógového cvičení




Koncept práce tělesného jógového cvičení


Proč právě tělo?

Lidské tělo tak jak vypadá dnes prošlo dlouhým vývojem, než se dostalo do stavu jaký je. Jeho konstrukce je geniální, bylo navrženo metodou pokus-omyl, kterou nazýváme přirozený výběr a evoluce. Bohužel změna životního stylu způsobila, že vzniklo a vzniká mnoho škod na tomto našem úžasném nástroji. Proč nástroji? Abyste pochopili, z pohledu jógy je zavádějící myslet si, že naše tělo je naším skutečným já. Tělo je pouze obrazem konstruktu, který utváří naši identitu a který někteří lité také milně považují za já (ale o tom blíže v pojednání o egu). Tělo je obrazem minulosti, všeho co jsme prožili, našeho směřování a našeho mentálního stavu. Je nejhrubším projevem odzrcadlením toho, co utvářelo a utváří naši vlastní identifikaci.

Proč tělesná aktivita?

Čínské moudro praví „Kde je pohyb, tam je život, kde pohyb není, tam je smrt.“ To vypadá, že tělo je pro nás nejen domovem a spojením s okolním světem, ale také dopravním prostředkem. Pravda, ale důležitost pohybu tkví jinde. Život je pohyb a pro správné fungování těla je nezbytné, abychom mu pomáhali s plněním jeho funkcí pohybem. Působí na nás totiž jedna mocná síla, která nám může buď pomáhat, nebo nám bude život ztížit. A to doslova. Její jméno je gravitace… Gravitace je síla, kterou nemůžeme opomenout a je tak pro nás značně výhodné naučit se s ní pracovat. Právě s jejím spolupůsobením je spojen obraz našeho těla, které se uspořádalo a uspořádává právě ve vztahu k této síle.

S tím souvisí i řada dalších dobrých důvodu pro pohyb. Tělesným cvičením zvyšujeme kapacitu plic, posilujeme oslabené, protahujeme zkrácené, lépe okysličujeme tělo, pomáháme proudění lymfy, vyrovnáváme hladinu hormonů stimulováním žláz s vnitřní sekrecí a inervujeme svaly a orgány.

Bylo by pošetilé a nesmyslné zabývat se nějakou činností bezúčelně, anebo ze sebe dělat z v případě jógy cirkusovou atrakci. Proto bych chtěl přiblížit čím je tento typ psychosomatického cvičení atraktivní a jak se jednotlivé jógové techniky ovlivňují.

  1. Naše tělo je náš chrám. Je to jeden z velmi mocných nástrojů které máme, z části jej ovládáme vůlí a částečně žije i svým vlastním životem. Slouží nám bez výhrad, proto bychom mu tuto službu měli ulehčovat a pomáhat si navzájem.
  2. Tělo je pro nás velmi silnou kotvou v námi prožívané realitě. Mnoho lidí se se svým tělem i identifikuje. Tělo nás může navracet do námi prožívané reality, svými fyziologickými potřebami.
  3. Pomocí tělesného konceptu můžeme dojít k pochopení jeho hluboké moudrosti, k sebepoznání a sebevědomí a to i na mentální a emoční rovině. Jde o uvědomění si a sladění našich skutečných možností a představ o nich.
  4. Protože i mysl funguje podobně jako sval, stačí začít číst mezi řádky a pochopit jejich zákonitosti a způsoby. Toto se dá aplikovat na pochopení a změnu funkčnosti na všech úrovních a to obojsměrně. Jde o to jógové cvičení zapojit do běžného života a běžný život do jógové praxe.
  5. Dalším důvodem je hygiena a v tomto kontextu mám na mysli fyzický pohyb. Ta je úzce navázána na hygienu duševní, kterou pokládám za mnohem důležitější. Jinými slovy fyzická hygiena je jen prostředníkem psychohygieny. Jak pravili už staří Řekové „ve zdravém těle zdravý duch.“
S tímto tématem se pojí i další důležitý důvod k tělesné aktivitě. Je jím detoxikace. Díky nevhodným stravovacím návykům a nedostatku pohybu dochází nejen k přímé intoxikaci, ale i k nepřímému překyselování organismu. To způsobuje jeho zanášení (intoxikaci), což má za následek jeho předčasné opotřebování, stárnutí a předčasnou smrt.)

Důvodů bychom našli mnohem víc a uvedl jsem jen některé z nich. Ale pryč od důvodů a zpět ke způsobům jak začít a vytrvat! Protože co se týče pohybu a zdravých stravovacích návyků neexistuje zítra. Zítra je nemoc! Je jen na Vás, zda o těchto aktivitách budete jen mluvit, anebo raději tuto energii vložíme do vlastní praxe už dnes...

Jakmile se stane Vaše denní jógová praxe rutinní, s největší pravděpodobností začnete cvičit jógu pro cvičení samo a nebude třeba žádného jiného důvodu. Toto je aplikace cesty karmajógy (jóga činu pro čin samotný, bez jakéhokoli motivu) v denní hathajógové praxi (tělesné cvičení). Vše se kolem Vás bude měnit, ale jógová praxe zůstává. Stává se tak opěrným bodem v toku mnohdy náročného prožívání života.
Tělo je jako náš mobilní dům, který nám může sloužit, jenže často jej zneužíváme a trápíme a pak nám časem vypoví službu a stane se nám přítěží. I proto je výhodné se o tento stroj starat a všechny kolečka v soukolí promazávat. Byť nejsme tělem, je tělo fascinující nástroj a je v něm zapsána hluboká moudrost a spousta užitečných informací. Stačí se jej naučit poslouchat a později s ním můžeme začít i komunikovat.

Mentální pochopení našich činů na naší osobní cestě pomáhá, ale jak říkal můj dědeček „myslet neznamená vědět“ (abych byl upřímný, říkal to trochu více polopaticky…). Důležitý je zejména prožitek. Zjemňování svého otupeného vnímání je také jeden z aspektů tělesné jógy. Je to ta část, která vede k sebeuvědomění. A proto bychom si hned po zodpovězení otázky „Proč?“ měli najít odpovědi na otázku „Jak?“ Nezapomínejte také, že není důležité odpovědi hledat, ale nacházet.

Stejně jako máme svoji vlastní inteligenci, má ji i naše tělo. Vnitřní inteligence těla je nezávislá na vůli, což je dobře, protože tělo zajišťuje mnoho činností a snaží se stále udržovat rovnováhu a směřovat nás do cílové stanice Zdraví. Tento systém můžeme vnímat jako síť, nebo pavučinu, kdy tah na jednom konci ovlivní strukturu celé sítě. Je pro nás obrovským darem, že naše tělesné procesy nemá na starosti naše vůle. Jak by to jen dopadlo J… Ale přeci jen existují přemostění, kterými jsme schopni s touto nevolní vlastností navázat kontakt a do jisté míry celý systém nepřímo ovlivňovat. Z pohledu jógového cvičení je tím nejzajímavějším dech.

Pro lepší pochopení praxe jógy neznamená zajít si jednou za čas na jógovou lekci, abychom si dali nohu za krk, ale začít svobodně dýchat rytmem života. Je to denní vědomá činnost.

Přeji Vám mnoho úspěchu v životě

Óm Tat Sat

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára