citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

sobota 10. marca 2012

Kurzy a workshopy


Kurzy a workshopy


Je velmi zvláštní, že oproti ostatním zájmovým aktivitám (ať se jedná o pohybové, či o seberozvojové cesty) se u málo zájemců jógy setkáváme s vlastní aktivitou o kurzy, dílny (workshopy) a sebevzdělávání. Možná je to dáno tím, že je jóga chápána jako kompenzační doplněk jiných aktivit, anebo zdravotní tělocvik. I toto je část pravdy. Nemusíte se stát pravověrnými jogíny a jogínkami, stát se asketou oděným jen v bederní roušce a odříkávat nesrozumitelné texty. Jógové techniky jsou velmi staré, uvádí se nějakých 4 000 let a nabízí spoustu možností uplatnění od čistě hmotných až k těm nejjemnějším aspektům života a smrti.

Proč navštívit dílnu? - zaměřeno na tělo

Občasné cvičení je dobré, avšak pravidelným cvičením pro sebe děláte mnohem více. Každý máme své dispozice a nastavení toho, co máme a nemáme rádi. Od toho se nám následně odvíjí kvalita cvičení. Na hodinách objevíte mnoho nových způsobů jak cvičení provádět, jste naváděni a opravováni. Hloubka pochopení roste s odcvičenými měsíci a lety. Právě kurzy vám mohou pomoci hlouběji a rychleji pochopit a zažít odpovědi na otázky „Jak? Kdy? Kde? Co? a hlavně Proč?“ Může se vám dostat informací o pohybových vzorcích, přirozeném a kompenzačním napětí v těle a o možnostech vašeho těla, které běžně, anebo vědomě nepoužíváte, stejně jako o dalších aspektech jógové praxe (úloha očí, dechu, pozornosti atd.), které se není možné během jógové lekce probrat dostatečně do hloubky.

Proč navštívit dílnu? - zaměřeno na mysl

Proto, abychom si správně zažili všemožné jógové způsoby a pravidla je výhodné vyšlapávat si předem cestičku pomocí velmi mocného nástroje. Naší mysli. Naše mysl nás předem připravuje na prožitek, který se nám pro naše dispozice zatím nedostává. To vše pomocí pochopení konceptu, jeho přijetí a následné představa. Právě představa je ta část, která je před výsledným stavem.
 
Proč navštívit dílnu? - zaměřeno na přenos

Tradičně se utajované praktiky jógy předávaly z učitele na žáka, jednak z důvodu udržení čistoty jógové praxe, ale také protože východní nauky dávaly přednost jinému, než mentálnímu a analytickému způsobu učení. Tradičně byla a v některých východních směrech jako např. tantra a buddhismus je stále zapotřebí a uplatňuje se přenos (transmise). Nové a atraktivní kvantové teorie s těmito principy pracují taktéž. Jde o nevědomý (myšleno nementální) přenos a sdílení informací až na buněčné úrovni. Nemusíte s těmito teoriemi souhlasit, ale zkuste si všimnout např. vztahu pozorovatel a pozorovaný (jak ovlivňuje pozorovatel pozorovaného např. při sportovním utkání) anebo kolektivní dynamiky (cvičení individuální a kolektivní). Vypovídající je i známý výrok o nevědomém učení a napodobování „jaký pán, takový pes“. 

Proč navštívit dílnu? - zaměřeno na prožitek

Je to právě prožitek ke kterému se můžete vztahovat a navracet při své denní jógové praxi. Je dobré si co nejpřesněji zažít správné provedení jógových technik, protože tělo má svoji paměť a tělo na rozdíl od mysli netvoří koncepty. Tělo nám nelže a tak se je můžeme naučit poslouchat a využívat jako moudrého učitele. Tělo na rozdíl od mysli nelže. To že mu často neumíme naslouchat a dochází tak k nedorozumění v našem dialogu je věc jiná.

To nejdůležitější

Můžete potkat lidi se kterými byste se za normálních okolností nesetkali, zažít hlouběji, k čemu byste se dopracovávali mnohem delší dobu.

Rady a typy
Kurz nenahradí pravidelnost a vlastní praxi. Nabízí možnosti.
Osobně mám nedůvěru k esotericky laděným workshopům a to čistě z praktického důvodu. Kde je jejich praktické využití? Citlivost se zvětšuje naopak uzemněním a k tomu je tělo vynikající nástroj. Stačí být k sobě upřímnějším, citlivějším a být nohama na zemi.
Workshopy nic nevyřeší. Ale mohou doplnit mapu o důležité orientační body.
Mohou nastínit návody k vlastní praxi.

Óm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára